AKTUELNO

Sezona sladoleda je otvorena. Omiljena letnja poslastica zasluženo opravdava ovu odrednicu, jer je ukusna, rashlađuje, osvežava, ulepšava dan i podiže raspoloženje.

Ukusa je dovoljno za sve, pa će zadovoljiti svačija čula. Ne morate samo da je jedete napolju, nego i kod kuće, i to u svojoj radinosti. Ne oduzima mnogo vremena, već samo malo mašte.

Probajte, možda vam se domaći sladoled više svidi od kupovnog.

NEODOLjIVI PISTAĆI

Potrebno je: 3 žumanca , 500 ml slatke pavlake, 125 g pistaća bez ljusk

Pomešajte pistaće i 25 g šećera, pa ih sjedinite u blenderu. Ostatak šećera umutite sa žumancima i kuvajte na pari nekoliko minuta. Slatku pavlaku i masu od pistaća i šećera kuvajte na srednjoj temperaturi dok ne proključa. Dodajte žumanca, vratite na ringlu i uz mešanje napravite kremastu strukturu. Posudu sa sladoledom ohladite prvo na sobnoj temperaturi, pa je držite u frižideru nekoliko sati.

Foto: Pixabay.com

KAKAO I ČOKOLADA

Potrebno je: 150 g šećera, 250 ml mleka, 1/4 kašičice soli, 2 kašike kakao praha, 3 žumanceta, 50 g iseckane čokolade, 500 ml slatke pavlake, kašičica ekstrakta vanile

Pomešajte šećer, mleko, so i kakao i zagrejte u dubokom tiganju stalno mešajući, dok ne počne da struji. U činiju stavite žumanca i blago umutite. Oko 125 ml tople smese stavite u žumanca i promešajte, pa sve sipajte u toplu smesu. Ponovo zagrevajte dok se ne zgusne. Dodajte iseckanu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Smesu sipajte u hladnu činiju i stavite u frižider dok se dobro ne ohladi, a zatim u zamrzivač.

SA UKUSOM KAFE

Potrebno je: 3 kašike instant kafe, nekoliko kašičica vode, 200 ml kondenzovanog mleka, 600 ml slatke pavlake

Rastvorite kafu u malo vode, promešajte i dobro pomešajte sa kondenzovanim mlekom. U posudu sipajte slatku pavlaku, pa dodajte mešavinu mleka i kafe. Sve dobro izmutite mikserom, dok ne dobijete čvrstu masu. Smesu sipajte u plastičnu posudu i ostavite da stoji u zamrzivaču najmanje sat. Ukrasite je kafom u zrnu.

#Sladoled

'