AKTUELNO

Bolesti srca i krvnih sudova čine vodeći uzrok umiranja u Srbiji.

Duvan je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti odmah iza povisenog krvnog pritiska, a 17 odsto smrtnih slučajeava usled ovih bolesti nastaje od upotrebe duvana i izlozenosti duvanskom dimu, receno je danas na skupu povodom 31. maja, Svetskog dana bez duvana koji se ove godine obeležava pod sloganom ''Duvan slama srce''.

Bolesti srca i krvnih sudova čine vodeći uzrok umiranja u Srbiji, a prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije ''Dr Milan Jovanović Batut'' od tih obolenja godišnje umre oko 52.000 osoba.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović naglasio je da je preventiva od najranijeg uzrasta veoma važna kako bi se prevenirale brojne bolesti koje izaziva pušenje.

Foto: Tanjug

On je ukazao da su osim pušača u velikom riziku i nepušači koji su izloženi duvanskom dimu koji teške posledice posebno ostavlja na decu.

- Zato je važna prevencija i svaki dinar uložen u prevenciju znači jedan evro uštede u lečenju - kazao je Mahmutović.

Direktorka ''Batuta'' Verica Jovanović istakla je da trećinu stanovništva Srbije čine pušači, kao i da 11 odsto školske dece uzrasta od 13 do 15 godina puši.

Foto: Tanjug

- Oko 17 odsto smrtnih slučajeva usled kardiovaskularnih bolesti povezuje se sa korišćenjem duvana. Naš zajednički zadatak je podizanje svesti stanovništva o štetnosti duvanskog dima - rekla je Jovanović.

Poslednji rezultati istraživanja o stavovima stanovništva o izloženosti duvanskom dimu pokazali su da je najveći procenat pušača u Srbiji u starosnoj dobi od 30 do 55 godina, a da je u odnosu na 2016.godinu broj pušača koji razmišljaju o prestanku pušenja porastao sa 16 na 25 odsto.

- Podsticaj iz okoline, posebno za mlade, je smetnja za prestanak pušenja - istakla je dr Biljana Kilibarda.

Više od trećine zaposlenog stanovništva je izloženo duvanskom dimu na radnom mestu, kao i 66 odsto onih koji su posetili neki ugostiteljski objekat.

Istraživanje je pokazalo da više od trećine stanovnika smatra da treba upotpunosti ukinuti pušenje ili ostaviti fizički odvojenu prostoriju za pušenje u ugosteljskim objektima.

Šefica Kancelarije SZO u Beogradu Zofija Pustaji podsetila je da pušenje nije samo uzročnik raka pluća, već i da izaziva kardiovaskularne bolesti koje su vodeći uzročnik smrtnosti u svetu.

Foto: Tanjug

Od ukupno 4,2 miliona smrtnih slučajeva u evropskom regionu SZO, u 2015.godini 46 odsto bilo je usled kardiovaskularnih bolesti.

Pustaji je ukazala na štetnost korišćenja elektronskih cigareta, kao i da vlade zemalja mogu da učine mnogo kroz zakonsku regulativu kako bi se smanjila izloženost duvanskom dimu.

Ona je podsetila na pet mera SZO kao što su povećanje akciza na duvanske proizvode, uvođenje slikovnih upozorenja na paklicama cigareta, zabrana reklamiranja, zabrana pušenja na javnom i radnom mestu, pomoć zdravstvenih ustanova kod odvikavanja od pušenja.

- Kada bi se svi ti koraci primenjivali, u roku od pet godina smrtnost od kardiovaskularnih bolesti smanjila bi se za trećinu - rekla je Pustaji.

Član Borda kardiologa Srbije Branko Beleslin rekao je da su efekti prestanka pušenja vidljivi već prve godine i da rizik od kardiovaskularnih bolesti pada za 50 odsto.

Foto: Tanjug

Kako bi se smanjila smrtnost pacijenata, kako kaže, u poslednjih 10 godina razvijena je mreža ustanova za lečenje akutnog infarkta u Srbiji.

- Sa takvom mrežom ustanova od 90 do 95 odsto možemo uspešno da lečimo pacijente, ukoliko u roku od dva sata stignu do sale za kateterizaciju - rekao je Beleslin.

#Batut

#Dim

#Infarkt

#Lekar

#pušenje

#srce

'