AKTUELNO

Tokom jela može učiniti više štete nego koristi.

Nutricionista Robin Joukilis u svojoj knjizi "Go With Your Gut" tvrdi da konzumiranje vode tokom jela šteti varenju i apsorpciji hranljivih stvari u organizmu.

Joukilis preporučuje da se voda ne pije pola sata pre i sat vremena posle jela. Ako baš morate da pijete vodu tokom jela kako biste lakše progutali hranu, uzimajte male gutljaje. S druge strane, ako tokom jela popijete veću količinu vode odjednom, može doći do razređivanja rezervi hlorovodične kiseline u želucu koja je ključna za pravilnu razgradnju hrane.

- Prevelika količina tečnosti tokom jela može da prouzrokuje nadutost, probleme s probavom i spreči pravilnu apsorpciju hranljivih materija - potvrđuje nutricionista Ali Miler.

Idealan pH u želuca iznosi 1 do 2, i takav nivo kiselosti pomaže u razgradnji belančevina, podstiče otpuštanje probavnih enzima, pomaže u apsorpciji vitamina poput B12 i u pretvaranju hrane u kašu što olakšava probavu. Kada pijete vodu tokom jela taj ceo proces se usporava i tada dolazi do nadutosti i loše probave.

Za zdravu probavu tokom jela popijte najviše dva decilitra vode, ali u malim gutljajima. Tokom ostatka dana vodu pijte između obroka što će vam pomoći da oterajte 'lažnu' glad koju osećate kada ste zapravo dehidrirani.

I. P.

#Hrana

#Ishrana

#Nutricionista

#Voda

'