AKTUELNO

Čokoladna, kremasta torta sa lešnicima, bez pečenja, koja će vas ostaviti bez daha

Ova poslastica idealna je za savremene domaćice jer se brzo priprema, a ako ste ljubitelj čuvenih Ferrero kuglica, ova torta je pravi izbor za vas.

Za koru

400 g napolitanki od lešnika

5 kašika čokoladnog krema

Za fil

200 g čokolade sa lešnicima

50 g čokolade za kuvanje

500 ml slatke pavlake

250 g krem sira

Za preliv

100 g čokolade za kuvanje

270 g kisele pavlake (1,5 čaša)

100 g lešnika

Priprema

Napolitanke usitniti u secku ili ih izmrviti. Staviti ih u posudu i dodati 5 kašika čokoladnog krema. Sjediniti mikserom, a zatim kašikom i staviti u kalup za čizkejk. Rasporediti ravnomerno da bi napravili koru tako što ćete utiskivati kašikom dok se kora ne izravna i ne ujednači. Kalup staviti u frižider dok se sprema fil.

U šerpu sipati 100ml slatke pavlake, dodati 50g čokolade za kuvanje, 200g čokolade sa lešnicima i rastopiti na blagoj vatri uz neprestano mešanje. Ostaviti čokoladu da se ohladi.

400ml slatke pavlake staviti u posudu i mutiti mikserom oko 5 minuta, dok se pavlaka ne zgusne. Zatim dodati 250g krem sira i sjediniti kašikom, a ne mikserom, da bi masa ostala čvrsta. Zatim dodati rastopljenu čokoladu i mešati dok se ne sjedini. Voditi računa da se čokolada ohladi da bi sve ostalo čvrsto. Fil ravnomerno rasporediti preko kore i staviti u frižider da odstoji najmanje 2 sata.

Priprema preliva

Rastopiti na skroz blagoj vatri 100g čokolade za kuvanje i 100g mlečne čokolade i kada se ohladi dodati 270g kisele pavlake (čaša i po), promešati dok se ne sjedini i rasporediti ravnomerno preko fila.

100g lešnika peći 7- 8 minuta na 200 stepeni (dok lešnik blago ne požuti). Oljuštiti lešnike i iseckati ih na krupnije komadiće i posuti preko torte.

J. Stanković

#Kolač

#Recept

#čokolada

'