AKTUELNO

Da li nam je sunce danas prijatelj ili neprijatelj?

Svaka letnja sezona počinje upozorenjima o štetnosti Sunca i kako se zaštiti od tog „zlokobnog“ zračenja. Svakodnevno smo bombardovani upozorenjima na štetnost UV zračenja i time da su moguće posledice tumori kože i melanomi.

Dr Milica Vučinić dermatolog kaže da je UV zračenje spektar ultraljubičastih talasa Sunca i ono se deli na UVA i UVB zračenje.

Kako je objasnila, UVB zračenje izaziva crvenilo i prodire samo do površinskih slojeva kože.

Foto: TV Pink

UVA, s druge strane, ide do dubljih slojeva kože, te ako se izlažemo prekomernom sunčanju, kroz deset ili više godina ovo zračenje može izazvati karcinom kože.

- Prošle nedelje smo imali temperature i do 40 stepeni i bio je visok indeks zračenja. Ovaj indeks pokazuje koliko je naše zdravlje izloženo opasnosti od ultraljubičastog zračenja - kaže dr Vučinić.

U slučajevima visokog zračenja, kako kaže, važno je da pacijenti redovno uzimaju svoje terapije, a dermatološki pacijenti i mala deca treba da izbegavaju vremenski period od 11 do 16 časova. Važna je hidratacija, lagana odeća i zaštitne kreme.

Foto: TV Pink

Doktorka preporučuje kreme sa što većim zaštitnim faktorom, pa i preko 50.

- To su preparati koji, sem cink oksida i titanijum oksida, sadrže i mikro granule koje odbijaju UVA i UVB zrake. Uz ove preparate se crni, bez crvenila i opekotina. Zaštićeni ste i sa starenjem nećete imati fleke na koži - kaže dr Vučinić.

#Novo jutro

#Sunce

'