AKTUELNO

Poslušajte sledeće savete, izlečite urinarnu infekciju i sprečite ozbiljnije posledice.

Ako ste ikada imali infekciju urinarnog trakta, verovatno znate da je vrlo neprijatna. Prema statistici, jedna od pet žena dobije urinarnu infekciju najmanje jednom u svom životu. Infekcija urinarnog trakta se dešava kada se bakterije uđu u vašu bešiku preko uretre i razmnože se, što dovodi do upale urinarnog trakta. To dovodi do simptoma kao što su česte potrebe za uriniranjem, osećaj pečenja i svraba dok urinirate, bol u donjem stomaku i slično.

Zbog toga je važno izbeći određene aktivnosti, kako bi se izlečili, a ne pogoršali već postojeće simptome, ili stvorili nove iritacije u urinarnom području. Ovo su stvari koje nikako ne trebalo da radite kada imate urinarne infekcije, i saveti šta bi trebalo da primenjujete.

Foto: Pink.rs

1. NE ODLAŽITE ODLAZAK LEKARU: Kada simptomi urinarne infekcije napreduju, pokušaj odlaganja lečenja će samo dati infekciji više vremena za širenje. Što više odlažete posetu lekaru, to više rizikujete dalje ozbiljne zdravstvene komplikacije.

ŠTA DA URADITE: Uvek je bolje preduprediti ozbiljnije infekcije. Umesto da čekate, posetite urologa čim uočite bilo kakve znakove urinarne infekcije.

2. NE PREKIDAJTE PREPISANU TERAPIJU: Bilo da je vaša terapija tri, sedam ili deset dana, ispoštujte je do kraja. Različite kliničke studije se svakodnevno rade kako bi utvrdile koliko dugo svaki lek treba da bude u vašem organizmu kako bi se u potpunosti eliminisala infekcija. Dakle, iako je vrlo verovatno da ćete početi da se osećate bolje nakon jednog ili dva dana uzimanja lekova, to ne znači da su lekovi završili svoj posao. Ako prebrzo prekinete lečenje, vi ćete samo umnožiti bakterije, što znači da infekcija više neće reagovati na lek, čineći lekove koje uzimate beskorisnim.

ŠTA DA URADITE: Uzmite lekove u vremenskom periodu kako vam je rečeno i prepisano. Imate naviku da zaboravite da popijete pilulu? Podesite alarm na telefonu.

3. NE ŠKRTARITE NA UNOSU VODE: Česte posete kupatilu mogu učiniti da dvaput razmislite o pojačanom uzimanju vode, ali lišavanje vode zadržava bakterije duže u vašem telu. Kada smo dobro hidrirani, voda dobro očisti zidove urinarnog trakta. Ne piti dovoljno vode, takođe može sprečiti da vaši lekovi dođu tamo gde treba, jer oni moraju imati dobar prodor u bubrege i bešiku.

ŠTA DA URADITE: Dobro se hidrirajte. Imajte na umu da će voda takođe pomoći razblaženju toksina u vašem urinarnom traktu i doneti vam olakšanje simptoma, ali sama voda neće ukloniti vašu urinarnu infekciju. Za to je zadužena vaša terapija.

Foto: Pink.rs

4. NE KONZUMIRAJTE NIŠTA ŠTO BI POGORŠALO VAŠE SIMPTOME: Samo zato što bi trebalo da pijete više vode, ne znači da je dobra ideja da unosite bilo koju tečnost. Urolozi sugerišu da izbegavate hranu i piće za koje je poznato da na neki način iritiraju bešiku, uključujući kafu, alkohol, soda vodu, kiselo voće, začinjene namirnice i veštačke zaslađivače.

ŠTA DA URADITE: Odlučite se za prirodni napitak od brusnice. Brusnica efikasno pomaže da se spreči prijanjanje štetnih bakterija za zidove urinarnog trakta, i onda one nemaju mogućnost da se nasele i izazovu urinarnu infekciju. Kliničke studije su potvrdile da preparat Naturoplex® Brusnica provereno deluje i sprečava vezivanje bakterija u urinarnom traktu čak i 24h nakon primene. Takođe, dokazano je i da je Naturoplex® brusnica mnogo efikasnija u sprečavanju urinarnih infekcija, u poređenju sa drugim proizvodima koji sadrže delove brusnice, pa čak i onim dodatno obogaćenim proantocianidinima.

5. NE ZADRŽAVAJTE URIN: Trčanje u kupatilo svakih pet minuta nije ni zabavno ni praktično, pogotovo kada se radi o javnim kupatilima. Međutim, ako imate običaj da zadržavate urin, možete imati dodatnih problema. Kada zadržavate svoj urin, vi takođe zadržavate sve one bakterije koje plutaju u vašoj bešici - suprotno od onoga što biste trebali učiniti ako se nadate brzom oporavku od urinarne infekcije.

ŠTA DA URADITE: Ako morate ići u kupatilo, idite, i to što češće. Ne morate provesti baš ceo dan tamo, ali ne silite se da zadržite protok mokraće i tako očistite vaše urinarne puteve.

6. BUDITE OPREZNI ŠTO SE TIČE SEKSA ZA VREME URINARNE INFEKCIJE:  Seks za vreme urinarne infekcije može teoretski potisnuti bakterije iz polnog organa natrag u bešiku, izazivajući novu infekciju. U najboljem slučaju, najbolje je uzdržati se od seksualne aktivnosti tokom urinarne infekcije kako bi se uspešno izlečila.

ŠTA DA URADITE: Dok urolozi obično savetuju na uzdržavanje od seksa dok se infekcija urinarnog trakta ne očisti, i simptomi ne nestanu, to ne znači da je seks u potpunosti zabranjen. Procenite sami kada ste spremni za seks, ali svakako ne preterujte.

Autor: Pink.rs

#urinarna infekcija

'