AKTUELNO

Naučnici koji rade za američku vojsku shvatili su koliko treba piti kafe i u koja vreme kako bi nas maksimalno razbudila.

Kafa je najzastupljeniji stimulans na svetu i slično kao i mi, vojska koristi taj omiljeni crni napitak kako bi vojnici bili "budni i maksimalno delotovorni". Međutim, vreme u koje pijemo kavu ključno je za vrhunske rezultate - ako je popiješ prerano, dejstvo će prebrzo ispariti, a ako je popiješ prekasno - možda ćeš biti budna duboko u noć.

Ali, nedavno je Medical Research and Materiel Command's Biotehnology High Performance Computing Software Applications Institute (BHSAI) razvio algoritam koji može pružiti rešenje tog problema. Uskoro će predstaviti aplikaciju "2B-Alert", u koju će se uneti podaci o snu i količini popijenog kofeina, a zatim ćemo dobiti "raspored kofeina i spavanja".

Istraživači se nadaju kako će aplikacija biti korisna studentima koji pripremaju ispite, pilotima, vozačima i svakome ko planira neku aktivnost za koju trebad a bude skocentrisan.

- Otkrili smo da s pomoću našeg algoritma - koji određuje kada i koliko kofeina treba popiti - možemo poboljšati budnost do 64 odsto i to konzumacijom uobičajene količine kofeina - objasnio je jedan od autora aplikacije, dr. Jaques Reifman.

- Naš algoritam je prvi alat koji pokazuje kako da dozirte kofeina, a da vam se pritom poveća budnost u najpotrebnijem vremenu - kaže dr. Reifman.

#Kafa

#Zdravlje

'