AKTUELNO

Uključite sledeće vitamine u ishranu i obezbedite sebi dobar i miran san.

Nesanica može biti jako nezgodna pojava, naročito ako se ponavlja iz noći u noć, i dodatno vas iscrpljuje. Može biti uzrokovana raznim psihološkim uslovima, nezdravim navikama u vezi spavanja, specifičnim supstancama koje koristite i / ili određenim biološkim faktorima. Nedavno su istraživači počeli da razmišljaju o nesanici kao problemu jednog dela našeg mozga koji nije u stanju da prestane biti budan (mozak ima ciklus spavanja i ciklus buđenja - kada se jedan uključi, drugi je isključen; nesanica može biti problem sa bilo kojim delom ovog ciklusa: previše aktivirano buđenje ili premalo podešeno spavanje).

Ako ste već probali sa toplim napicima i čitanjem dobre knjige pred spavanje, i nije pomoglo, moguće je da patite od nedostatka nekih vitamina i minerala koji su, između ostalog, neophodni za dobar san. Ovo su vitamini i minerali koji potrebni za zdrav san:

1. Vitamin D

Foto: Pixabay.com

Smatra se da ovaj, takozvani, “sunčev vitamin”, utiče na kvalitet i količinu spavanja, a studije su pokazale da je nedostatak vitamina D povezan sa manje spavanja u celini, a takođe i sa poremećajem spavanja. Dok se većina našeg vitamina D proizvodi kroz izlaganje kože sunčevoj svetlosti, može se takođe naći u raznim vrstama ribe, žumancu, mleku, maslacu, džigerici, kakau i sličnim namirnicama.

2. Gvožđe

Smanjivanje gvožđa može dovesti do sindroma nemirnih nogu, gde ljudi osećaju ili imaju prisilu da stalno pomeraju noge za vreme spavanja, ili uopšte boravka u krevetu, što znatno otežava da uronite u san. Žene sa nedostatkom gvožđa imaju više problema sa spavanjem. Hrana bogata gvožđem uključuje džigerice, orahe, tamnu čokoladu, crveno meso, mahunarke, i zeleno povrće. Takođe je poželjno uzimati suplemente gvožđa, jer nedostatak gvožđa u krvi daje vrlo neprijatne simptome i može biti opasan po zdravlje.

3. Kalcijum

Osim jačanja kostiju i zuba, kalcijum pomaže mozgu da koristi amino kiselinu triptofan, za proizvodnju melatonina, koji indukuje spavanje. Ovo objašnjava zašto čaša toplog mleka pomaže da spavate, jer mlečni proizvodi sadrže triptofan i kalcijum.

Foto: Pixabay.com

4. Magnezijum

Poznat po svojoj sposobnosti da ublaži nesanicu, magnezijum pomaže da se oslobodite napetosti, opustite i pripremite se za spavanje. Jedna studija je pronašla da ovaj mineral, koji se inače može naći u određenoj vrsti hrane, uključujući zeleno povrće, orašasto voće, ribu, pasulj i mahunarke, pomaže smanjenju kortizola- hormona stresa koji vas može držati budnim.

5. Vitamin E

Ovaj vitamin i snažan antioksidant pomaže u borbi protiv sindroma nemirnih nogu, što olakšava ljudima koji pate od njega da lakše utonu u san. Studije su takođe pokazale da može pomoći u oslobađanju talasa vrućine i noćnih znojenja za žene u menopauzi, i opštem poboljšanju kvaliteta spavanja. Vitamin E se može naći se u dosta namirnica, uključujući lisnato povrće, orahe i ostale koštunjave plodove, ribu i voće.

Foto: Pixabay.com

6. Vitamin B

Mnoga istraživanja su pokazala da optimalan nivo vitamina B3, B5, B6, B9 i B12 u organizmu, tj. kompleksa vitamina B pomaže da se postigne dobar san, jer utiče na regulisanje nivoa amino kiseline triptofana, koja pomaže telu da stvori melatonin, koji izaziva spavanje. Vitamin B se nalazi u mnogim namirnicama, kao što su: džigerica, jaja, meso, žitarice, riba, zeleno lisnato povrće, banane, orašasti plodovi i mahunarke.

O vitaminima i mineralima koji su vam potrebni i njihovom dodatnom dejstvu informišite se više na sledećoj adresi: https://zastiti.se/

Pink.rs

#Spavanje

#Vitamini

#Zdravlje

'