AKTUELNO

Od 18.juna ove godine SZO zvanično je uvrstila zavisnost od video igara u bolesti.

Sve češće čujemo kako mala deca ne znaju da kažu kako se zovu, ali zato savršeno barataju pametnim telefonima i tabletima. U stanju su da ekran u rukama drže satima, da se potpuno izgube u prostoru i vremenum a često im roditelji  to dozvoljavaju.

- To je nešto bez čega danas ne može da se živi. Trudimo se da bude dozirano- rekla je Lepa M. roditelj.

Foto: TvPink Printscreen

- Dugo se čekalo na tu dijagnostičku kategoriju, preko 20 godina, jako je narastao broj zavisnika, najugroženiji su mladi, odnosno deca. To je opasno jer sa tim otvara mogućnost da se kasnije obuhvate i druga područja takođe jako aditivna, kao što su zavisnost od socijalnih mreža, od pornografije preko interneta i druge - rekao je Ivica Mladenović, načelnik klinike za bolesti zavisnosti.

Foto: TvPink Printscreen

Ukoliko roditelj pokuša detetu da oduzme uređaj, ono kreće da manipuliše i pada u krizu identičnu onoj koju imaju narkomani. Istog trenutka kada dobije svoju dozu interneta, smiruje se.

- Javlja se razdražljivost, nervoza, impulsivno ponašanje, pa sve do agresije, do tuče, posebno je teško obuzdati malu decu - rekao je Mladenović.

Foto: TvPink Printscreen

Edukacija roditelja, dogovor oko vremena koje se provodi ispred ekrana, ali i u školama gde treba postepeno uvoditi kompjutere, gde bi ih koristili na pravi način i pod kontrolom profesora, možda su neka od rešenja kako što spremnije decu pripremiti za budućnost.

#Bolest

#Budućnost

#Internet

#Porodica

#deca

'