AKTUELNO

Naučite na koji način da zaštitite sve zglobove.

Iako toga možda niste svesni, vaši zglobovi su presudni elementi vaših ukupnih performansi tela, i omogućavaju vam da se krećete, vežbate ili čak dovršite svoje svakodnevne poslove. Artritis, sportske povrede i opšta oštećenja zglobova mogu doprineti dodatnom stresu kojima su zglobovi svakodnevno izloženi, kao dovesti i do pojave nelagodnosti i bola u zglobovima. Ako, za početak, možete smanjiti stres kojim su zglobovi izloženi, ili ga bar ograničiti, vaš život će postati lakši. Da bismo vam pomogli da vratite kontrolu nad svojim životom, i potpuno zaštitite zglobove od oštećenja, poslušajte sledeće savete:

Foto: Pixabay.com

1. Obratite pažnju na držanje vašeg tela

Kada nismo u aktivnom kretanju, naša tela treba da održavaju određeni položaj. Idealno bi trebalo da stojimo potpuno pravo poput strune . Naše telo treba navići na pravilan položaj i stav, počevši od ušiju do naših ramena, bokova, kolena i zglobova. Čuvajući dobar položaj, zglobovi su manje izloženi opterećenju, dok mišići i skeletni sistemi daju opštu potporu i stabilnost telu. Dobro držanje takođe može sprečiti da vaše kosti imaju trenje sa zglobovima, i odložiti ili zaustaviti početak artritisa. Kod osoba sa početnim oblikom artritisa, lekari preporučuju Zglobex Doloaktiv, koji deluje zaštitno na hrskavicu, ublažava postojeće simptome i sprečava progresiju bolesti. Većina ljudi je navikla da hodaju blago savijeni, bez pravog stava, tako da ako počnete da sedite i stojite pravo, možda se prvo osećate neugodno, ali kada se naviknete na to, vaši zglobovi će osetiti opšte smanjenje stresa i opterećenja kojim su svakodnevno izloženi.Uspešno deluje na eliminisanje bola u zglobovima i mišićima, kao i pruža dugotrajnu zaštitu hrskavice od oštećenja.

Foto: Pixabay.com

2. Vežbajte pod manjim opterećenjem

Vežbanje predstavlja ogroman deo plana za održavanje naših zglobova zdravim. Kako bismo sprečili povrede ili dalje oštećenje zglobova, preporučujemo da naučite i uključite u svoju dnevnu rutinu vežbe sa niskim opterećenjem, koje mogu ograničiti mogućnost povreda, upale i bolova. Jači treninzi i sportovi koji opetrećuju zglobove mogu dovesti do njihovog bržeg oštećenja. Više sportskih aktivnosti često može značiti i više sportskih povreda. Najčešće sportske povrede su povrede tzv. mekih tkiva i uključuju mišiće, tetive, ligamente i hrskavicu zglobova. Na svu sreću, većina akutnih i hroničnih sportskih povreda se uspešno može rešiti ili držati pod kontrolom. Zglobex sprej je efikasan analgetik koji dovodi do olakšanja simptoma neposredno nakon primene: ograničava širenje otoka i bola i svodi povredu na najmanju moguću meru.

3. Izgradite mišićnu masu

Važan način sprečavanja povreda i bolova u zglobovima je sticanje mišića. Ovo je posebno važno za mišiće koji okružuju zglobove. Jaki mišići pružaju stabilnost, podršku, omogućavaju opseg kretanja i podstiču rast kostiju. Dobijanje mišića takođe može poboljšati ravnotežu i pomoći vam da održite optimalnu težinu. Svi ovi faktori dolaze u obzir prilikom pripreme zglobova da izdrže pad ili povrede.

Foto: Pixabay.com

4. Održavajte zdravu težinu

Lekari ističu da je održavanje odgovarajuće težine jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje zglobove. Veliki zglobovi u telu poput kolena, bokova i leđa podržavaju skoro svu vašu telesnu težinu. Što ste više teži, veći će pritisak biti na vašim zglobovima. Gubitak težine smanjuje pritisak na kukove, kolena i leđa, a takođe i sprečava potencijalne povrede.

Foto: Pixabay.com

5. Budite predostrožni i pametno planirajte vaše aktivnosti

Kada su u pitanju zglobovi, trebalo bi da preduzmete ove i i druge mere predostrožnosti, kako biste zaštitili zglobove i olakšali svakodnevne aktivnosti. Ako određena aktivnost stvarno uznemirava i opeterećuje vaše zglobove, slušajte svoje telo i napravite pauzu. Bolje je da se odmorite, nego da previše aktivirate zglobove. Planirajte svoj dan da biste bili sigurni da se sve vaše fizičke aktivnosti odvijaju u pravoj meri. Ako osećate ukočenost, promenite položaj tela ili počnite da hodate umesto da sedite. Koristite svoje velike zglobove umesto manjih kao glavni oslonac. Veliki zglobovi bi trebalo da preuzmu više posla. Kada recimo, podižete neki teži teret, neka oslonac težine bude na vašim nogama, umesto na leđima.

Bolovi u zglobovima mogu biti izuzetno jaki i bolje je da pokušamo da ih sprečimo koliko god možemo, pre nego što se to desi. Ne možemo predvideti šta će se i da li će se ikada desiti da nastanu bolesti ili povrede zglobova, ali svakako možemo brinuti o našim zglobovima što je moguće bolje. Čuvajte zglobove, mišiće i ligamente, i vaše snažno i stabilno telo će vam se zahvaliti, u godinama koje dolaze.

Pink.rs

#zglobovi

'