AKTUELNO

Ovo će vam pomoći da zaobiđete probleme.

Infekcija urinarnog trakta je infekcija izazvana bakterijama u bilo kom delu urinarnog sistema.Većina infekcija urinarnog trakta utiče na bešiku i mokraćnu cev.


,Urinarna infekcija predstavlja jednu od najčešćih infekcija kod žena, dok se kod muškaraca znatno ređe javlja. Statistika pokazuje da 3% muškaraca širom sveta godišnje dobije urinarnu infekciju. Kada se urinarna infekcija razvije kod muškaraca, obično se smatra komplikovanom i češće se, zbog muške anatomije, širi na bubrege i gornji urinarni trakt. Rizik od urinarnih infekcija se povećava za muškarce preko 50 godina, kao i za muškarce koji imaju dijabetes ili seksualno prenosive bolesti.

Urinarne infekcije kod muškaraca su najčešće uzrokovane bakterijama. Većinu infekcija kod starijih muškaraca izaziva bakterija poznata kao Escherichia coli, koja je prirodno prisutna u organizmu.

Ovo su ključne činjenice o urinarnim infekcijama koje bi svaki muškarac trebalo da zna:

1. Urinarne infekcije kod muškaraca mogu uticati na celokupni urinarni trakt: uretru (mokraćnu cev), mokraćnu bešiku, bubrege, ureter (mokraćovod), kao i na prostatu i testise. Ako se bakterija iz urinarne infekcije proširi na bubrege, to može dovesti do velikih posledica. Ove infekcije su češće i ozbiljnije u slučajevima kada je muškarac dijabetičar zbog visokih nivoa glukoze. Ljudi sa dijabetesom imaju oslabljenu bešiku koja ne ispušta urin dobro, zbog čega urin ostaje u bešici, i tako povećava rizik od infekcije.

Foto: Pink.rs

2. Jedan od razloga zašto su muškarci manje dobijaju urinarne infekcije je činjenica da je mokraćna cev (uretra) kod žena je kraća nego kod muškaraca. Međutim, postoji još jedan faktor rizika koji nije mnogo poznat: region oko područja prepona je mnogo sušniji kod muškaraca nego kod žena. Ovo je takođe razlog zašto žene imaju veće šanse za dobijanje urinarne infekcije nego muškarci.

3. Za razliku od uobičajenih simptoma urinarnih infekcija kod muškaraca koji su: bol tokom mokrenja, češće mokrenje nego obično, urin čudnog mirisa, urinarne infekcije kod muškaraca takođe mogu dovesti i do drugih problema sa urinom. Tokom urinarne infekcije urin dobija tamniju boju i zamućen je. Kako imuni sistem pokušava da se bori protiv infekcije, u telu se proizvod gnoj, što daje mokraći zamućen izgled.

Foto: Pixabay.com


,4. Bakterije tokom seksa mogu preći u urinarni trakt, i to može dovesti do urinarne infekcije i bolnih simptoma. Terapija antibioticima u sadejstvu sa prirodnih preparatima koji se preporučuju u slučaju urinarnih infekcija, leči urinarnu infekciju i eliminiše bolne simptome, tako da se ubrzo i seksualni život može neometano nastaviti. Muškarci mogu dobiti urinarne infekcije od žena tokom seksa, ali je verovatnoća za to manja nego što se to dešava ženama koje češće dobijaju urinarne infekcije od muškaraca putem seksa.

5. Često se smatra da se urinarna infekcija dobija korišćenjem higijenski neadekvatnih i javnih toaleta. Mnogi mikroorganizmi koji uzrokuju bolesti preživljavaju samo kratko vreme na površini wc šolje, jer zahtevaju izvesnu količinu vlage za opstanak. Ako je bilo koji sastavni deo toaleta- kvake na vratima, držači za sapune, česme, daska toalet šolje, kontaminiran bakterijama, i posebno ako već imate izraženu irirtaciju kože ili osip na izloženom području, rizikujete dobijanje urinarne infekcije.

Prevencijom se javljanje urinarnih infekcija kod muškaraca takođe može uspešno sprečiti. Važno je piti dosta tečnosti, posebno vode, zbog stimulacije uriniranja i pražnjenja bakterija iz tela. Muškarcima se preporučuje pažljivo čišćenje genitalija pre i posle seksa, radi uklanjanja bakterija, kao i upotreba kondoma.

Foto: Pink.rs

Takođe se preporučuje posebno i sok od brusnice, jer sadrži supstance koje otežavaju bakterijama ostanak u urinarnom sistemu. Umesto soka od brusnice radi prevencije i eliminisanja urinarnih infekcija, lekari preporučuju prirodni preparat Naturoplex® Brusnicu. ,Naturoplex® brusnica sadrži čitav plod Severno Američke brusnice (sok, opnu, mesnati deo i seme).

Dokazi iz studija sprovedenih 2011. i 2012. godine potvrđuju da aktivni sastojci iz Naturoplex® Brusnice provereno deluju i sprečavaju vezivanje bakterija u urinarnom traktu čak i 24h nakon primene, dok ekstrakti brusnice prestaju da deluju nakon 10h. Rezultati ovih studija pokazali su i da je Naturoplex® brusnica mnogo efikasnija u sprečavanju urinarnih infekcija, u poređenju sa drugim proizvodima koji sadrže delove brusnice, pa čak i onim dodatno obogaćenim proantocianidinima.

Više o svemu ovome možete pročitati na sledećoj adresi: ,https://naturoplex.com/

Pink.rs

#Lek

#urinarna infekcija

'