AKTUELNO

Ako vaše dete ima manje od pet godina trebalo bi da ga zaštitite od štetnog uticaja malog ekrana - upozoravaju američki naučnici.

Dok su se mnoge studije bavile posledicama "kvarenja" mališana diskutabilnim sadržajem TV programa, naučnici sa Univerziteta Masačusets su istraživali koliko bilo šta što se emituje na televiziji ometa pažnju dece.

Naučnici su zaključili da iako je samo uključen a mališani ga ne gledaju, zvuci sa TV će se negativno odraziti na njihovu igru - poremetiće je i stopirati.

Studija je obuhvatila 50 ispitanika uzrasta do pet godina. Male ispitanike su snimali na video-traci sat vremena i podelili su ih u dve grupe. U prvoj sobi u kojoj su se igrali nije bio uključen televizor, i tu je igra trajala bez prekida, a u drugoj, u kojoj je radio, mališani su ubrzo prestali da se zabavljaju.

- Istraživanje je pokazalo da TV sprečava decu između treće i pete godine da održe pažnju, a potom taj uticaj slabi - navodi autor studije pshilog Danijel Anderson.

Zbog toga je Američka akademija za pedijatriju preporučila da se klinci do treće godine ne izlažu malom ekranu, a starijima da se vreme ispred malog ekrana ograniči na maksimalno dva sata dnevno.

#Dete

#Televizija

'