AKTUELNO

Ako želite da očistite svoje telo, nahranite misli i osvežite um, primenite ovih nekoliko saveta i ubrzo ćete primetiti pozitivne rezultate!

Znamo da ubrzan životni tempo, neredovni obroci i nedovoljno sna utiču nepovoljno na opšte stanje našeg organizma. Pošto je leto već uveliko u jeku i izbor namirnica na pijacama šarenolik, stekli su se savršeni uslovi da izvučemo ono najbolje iz sebe i zablistamo, zar ne? Da bismo to i postigli, najpre moramo izbaciti sve one stvari koje nam stvaraju toksine u telu, a to su svakako: neprospavane noći, odsustvo fizičke aktivnosti, neredovni obroci, svakodnevna izloženost stresu, sklonost ka preteranoj upotrebi nikotina, kofeina i alkohola. Bilo da ste tinejdžer koji ovo leto provodi u ludom provodu sa društvom, student koji veliki broj sati provodi nad knjigom, majka koja od obaveza ne nalazi vreme za sebe ili zrela žena koja veliki deo dana provodi na poslu, nemate izgovor za nebrigu o svom telu! Poslušajte ga, posvetite mu se, očistite ga od toksina! Jer u zdravom telu je i duh zdrav, složićete se!

Uvrstite ovih nekoliko saveta u svoju svakodnevicu i zadovoljstvo rezultatima sigurno neće izostati:

Foto: Pixabay.com

1. Ustanite malo ranije! Navijte sat deset minuta ranije. Neka to bude samo vaših nekoliko minuta. Čim ustanete, pokrenite svoje telo, dobro se istegnite poput mačke, probudite mišiće i uplovite osveženi u novi dan. Dišite duboko, uravnoteženo i polako. Nakon nekoliko dana primene ovog saveta primetićete da ste orniji, probuđeniji i spremniji za aktivnosti koje vas čekaju tokom dana.

2. Pokrenite svoj metabolizam na najzdraviji način! Nikada ne preskačite doručak! Izbegavajte da prvi obrok imate u vreme ručka. Po preporuci nutricionista, najbolje bi bilo da svoj prvi obrok pojedete sat vremena posle buđenja. Oslušnite svoje telo i pojedite u datom trenutku ono što vam najviše prija, pritom vodeći računa da to što unosite ima neku pozitivnu nutritivnu vrednost. Dakle, trudite se da izbegavate npr. toplo testo, koliko god ono primamljivo mirisalo iz pekare jer, dugoročno gledano, neće vas zasititi, već će zamaskirati glad i ubrzo ćete ponovo biti gladni. Ovo vas može dovesti do potrebe za raznoraznim grickalicama i slatkišima kao energetskim pićima. Eto viška kilograma, osećaja tromosti, pospanosti i opadanja opšteg kvaliteta dnevnih aktivnosti. Umesto toga, svoj dnevni meni započnite izbalansiranom ishranom, žitaricama, svežim voćem, niskokaloričnim mlečnim proizvodima. Ako volite pecivo, uvek se opredelite za ona koja su umešena od integralnog ili ražanog brašna.

Foto: Pixabay.com

3. Ljudi su često skloni da detoksikaciju organizma povezuju sa izgladnjivanjem. Vreme je da razbijemo ovaj mit! Detoksikacija organizma zasniva se na zdravom načinu života i ne primenjuje se nekoliko dana kao instant metoda za mršavljenje. Smisao detoksa tela ne počiva na izgladnjivanju koje će nas samo učiniti malaksalim i bezvoljnim, i nakon kojeg ćemo se ponovo vratiti nezdravim navikama. Česta upotreba ove metode nije nikako dobra jer telo pamti. Nemojte mučiti svoj organizam već ga oslušnite. Nutricionisti preporučuju Herbafast kapsule kao jedan od saveznika u procesu uspostavljanja zdravog balansa unutar našeg organizma. Herbafast kapsule umanjuju potrebu za raznoraznim gricklalicama, ubrzavaju uspavani metabolizam i čine da se osećate lagano i fit jer ćete redovnom upotrebom to i postati. Dakle, ne prepuštajte se strogim režimima ishrane, rigoroznim dijetama, izgladnjivanju i obećanjima da ćete se istopiti u roku od dva, pet, sedam dana! Ono što je vaš cilj jeste zdrav način života koji će vas pokrenuti i činiti zadovoljnim i iznutra i spolja. E, to je detoks!

4. Unosite dovoljno tečnosti! Pod pojmom tečnosti naravno da ne podrazumevamo litre kafe, gaziranih sokova i alkohola. Umesto toga, pijte dovoljno vode. Hidratacija tela je izuzetno važna, naročito tokom leta! Odsustvo tečnosti dovodi do bolova u glavi, malaksalosti, osećaja dehidriranosti, pa čak i do nesvestice pri velikim vrućinama. Uvek sa sobom nosite flašicu negazirane vode i često pijte po nekoliko gutljaja. Još jedan savet tokom ovih toplih i sparnih letnjih dana je da ne presoljavate svoje obroke, jer so vezuje vodu za sebe. Ukoliko ne unosite dovoljno tečnosti koja će istu izbaciti iz tela, može doći do osećaja nadutosti i zadržavanja vode u organizmu. Takođe, pijte i nezaslađene biljne čajeve čije blagotvorno dejstvo ima povoljan uticaj na izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

Foto: Burst

5. Spavajte dovoljno! San je neophodan za normalno funkcionisanje tokom dana i definitivno utiče na opšte raspoloženje i kvalitet obavljanja dnevnih aktivnosti. Ako ne budete dovoljno spavali, tokom dana osećaćete se iscrpljeno i imaćete potrebu da unošenjem nepotrebne hrane (najčešće su to slatkiši i brza hrana) nadoknadite nedostatak energije. Nenaspavan organizam nema snage da pokrene metabolizam i da uspostavi njegovo normalno funkcionisanje. Dakle, nikako nemojte izostaviti poslednji, ali ne i manje važan savet!

Promo

#Zdravlje

#toksini

'