AKTUELNO

Saznajte kako se bakterije nakupljaju u arterijama i kako se zaštititi od ovog štetnog uticaja.

Ako ste bili pobornik verovanja da emocionalni ili fizički razlozi i problemi mogu izazvati srčani udar, sada imate u prilog i naučno objašnjenje koje to povrđuje. Naime, kod ljudi pod stresom, srčani udar može biti pokrenut bakterijama koje se raspršuju unutar zidova arterija, što dovodi do oštećenja i nastanka masnih naslaga u krvnim sudovima i zapušavanja krvotoka, ističe nova studija.

Istraživači Univerziteta Binghamton u Njujorku otkrili su da je mala verovatnoća da ćete imati srčani udar svaki put kada budete uzbuđeni, već da je veća verovatnoća da se, svaki put kada ste pod stresom, ostvari neka mala količina oštećenja arterija, što smanjuje vlakna koja drže takve depozite pod kontrolom, na zidovima arterija.

Srčani udar se javlja kada krv prestaje da teče pravilno u srce, što dovodi do smrti srčanog mišića.
Glavni uzrok srčanog udara je ateroskleroza (stvrdnjavanje arterija), koje se javlja kada se u arterijskim zidovima grade masne naslage, poznate kao plakovi. Ove ploče se mogu iznenada odrubiti od zida arterija, što može dovesti do smetnji u krvotoku koje mogu ugroziti život.

Foto: Pixabay.com

Naučnici su smatrali da stres može dovesti do rupture ovih ploča, ali nemaju dovoljno dokaza za ovu tvrdnju. Novi nalazi istraživanja pokazuju da bakterije žive u arterijama sa plakovima. Štaviše, stres može učiniti da ove bakterije oslobađaju enzime koji mogu destabilizovati plakove.

Naučnici su smatrali da stres može dovesti do rupture ovih ploča, ali nemaju dovoljno dokaza za ovu tvrdnju. Novi nalazi istraživanja pokazuju da bakterije žive u arterijama sa plakovima. Štaviše, stres može učiniti da ove bakterije oslobađaju enzime koji mogu destabilizovati plakove.

Istraživači su obrazložili da se ateroskleroza može povezati sa biofilmovima- sluzavim utvrđenjima koje skupine bakterija često prave za sklonište od antibiotika i raznih branitelja tela.

Istraživači su analizirali uzorke karotidnih arterija (arterije koje nose krv u glavu i vrat) kod 15 pacijenata sa aterosklerozom. Našli su dokaz u DNK, da najmanje deset vrsta bakterija živi u zidovima svakog testiranog arterijskog uzorka. Svaki od pet arterijskih uzoraka je imao biofilmske naslage bakterija.

Većina bakterija povezanih sa plakovima takođe je povezana sa kožom ili usnom dupljom a neke su obično povezane sa gastrointestinalnim traktom.

Šest od 15 analiziranih uzoraka imalo je prisustvo bakterije pseudomonas aeruginosa, koje se najčešće nalazi u zemljištu i vodi. Kada se ova bakterija nalazi u ustima, koži ili gastrointestinalnom traktu, čini se da ne izazivaju probleme, ali njeno prisusutvo u punkcijskim ranama može biti opasno po život.

U eksperimentima koji su ovi istraživači vršili, otkriveno je da su biofilmovi pseudomonas bakterije koji su uzgajani u laboratoriji, na unutrašnjim zidovima silikonskih cevi rastvoreni kada su dobili norepinefrin (noradrenalin)- jedan od hormona stresa koji je odgovoran za reakciju “bori se ili beži” kod ljudi, u nivu koji bi se našli u telu nakon stresa.

Foto: Pixabay.com

Pošto su biofilmovi blisko vezani za arterijske plakove, istraživači sugerišu da raspršivanje datih biofilmova bakterija može takođe poremetiti arterijske plakove i, zapravo, izazvati srčani udar. Svi uzorci bakterija koji su pregledani imali su izgled “vatrenih bombi”.

Rast bakterija u ljudskom telu često je ograničen zbog toga što malo slobodnog gvožda prolazi kroz krv, ali hormon norepinefrin uzrokuje dovoljan nivo slobodnog gvožđa u krvi da onesposobi bakterije. Kada se nivo slobodnog gvožđa povećava, bakterije u biofilmima se raspršuju u potrazi za hranom.
Buduća istraživanja su potrebna da bi se potvrdilo da li stres zapravo izaziva prskanje plakova-masnih naslaga kod ljudi.

Postoji sumnja da ove bakterije jednostavno koriste postojeće plakove kao sklonište unutar tela i da mogu pomoći u njihovom razvijanju i rastu.

Najnoviji nalazi pokazuju da je ipak jednako važno upravljanje bakterijama unutar lečenja arterijskih plakova, isto koliko može biti važno i upravljanje holesterolom.

Da biste zaštitili vaše arterije od bakterija, kao i od plaka, poslušajte savet kardiologa i uzmite Arteroprotect Forte, potpuno prirodan preparat za vaše arterije koji čini da:

- očistite vaše arterije u potpunosti - smanjite kalcifikaciju - snizite loš holesterol u krvi - povećate elastičnost vaših krvnih sudova

Iscelite i zaštitite vaš arterije u potpunosti uz pomoć Arteroprotect forte!

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

'