AKTUELNO

S godinama koža lica stari jer kolagen koji je zadužen za mladalački izgled usporenije radi.

Upravo je ovaj protein glavni sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda za negu zrelije kože, ali je prisutan i u mnogim namirnicama.

Kolagen je protein koji kožu čini mladom, ali se takođe nalazi i u kosi, zglobovima... Posle 25. godine života proizvodnja kolagena u organizmu se znatno usporava.

Ako želite da ublažite bore i sačuvate elastičnost kože, pogledajte koju hranu bogatu kolagenom treba da uvrstite u svakodnevni jelovnik.

Juneća supa i losos

Juneća supa sadrži bioaktivni protein koji u organizmu podstiče proizvodnju kolagena. Ova supica obiluje kolagenom tipa 1, koji je najviše prisutan upravo u koži.

Losos je bogat cinkom i mineralima, isto ključnim za proizvodnju kolagena. Omega 3 masne kiseline hrane kožu i čine je hidriranijom, što doprinosi tome da bude elastičnija i zategnutija.

Zeleno povrće i citrusi

Zeleno lisnato povrće je bogato hlorofilom, koji usporava redukciju kolagena u organizmu, pa je samim tim njegova zastupljenost u ishrani kada se radi o procesu usporavanja starenja veoma važna. Hlorofil kožu štiti i od UV zračenja, kao i od slobodnih radikala, koji su pogubni za njen mladalački izgled.

Foto: Pixabay.com

Kod citrusnog voća je akcenat na vitaminu C, koji aminokiselinama pomaže da proizvode prolin, a to je supstanca od koje dalje zavisi produkcija kolagena.

Paradajz i bobičasto voće

Ako volite paradajz, jedite ga u što većim količinama - on je bogat likopenom, koji ne samo da štiti kožu od UV zraka već i pomaže sintezu kolagena.

Maline, kupine, borovnice sprečavaju razgradnju kolagena usled dejstva štetnog UV zračenja.

Bundevine i čija semenke

Bundevine semenke su bogate cinkom, koji podstiče proizvodnju kolagena u organizmu. Preporuka je da konzumirate dve supene kašike očišćenih semenki dnevno.

Isto važi i za čija semenke.

#Koža

#Lepota

#Povrće

'