AKTUELNO

Iako su vam ove stvari omiljene posle jela, najbolje bi bilo da ih izbegavate.

Odlazak u krevet posle jela

Ukoliko odlazite na spavanje odmah nakon večere, činite sebi medveđu uslugu. Naime, ako legnete u krevet punog stomaka, napravićete sebi noć bez sna zbog nadimanja, osećaja nelagode i problema sa spavanjem. Istraživanja su pokazala da ljudi koji nakon jela ne odlaze odmah na spavanje, već sačekaju da im se hrana slegene, imaju manji rizik od infarkta. Imajući ovo u vidu, zapamtite da morate jesti nekoliko sati pre spavanja.

Cigarete

Ako ne možete da se odviknete od cigara, pokušajte da izbegavate pušenje odmah nakon jela. Nema ništa gore od toga. To je zato što nikotin iz cigareta vezuje višak kiseonika koji je neophodan za varenje, i tako telo apsorbuje više kancerogenih materija nego inače. Istraživanja su pokazala da jedna cigareta nakon jela ima isti efekat kao deset cigareta inače.

Foto: Pixabay.com

Tuširanje

Tuširanje odmah nakon jela se ne preporučuje, jer se tokom tuširanja povećava dotok krvi do naših ruku, nogu i celog tela, a smanjuje se protok krvi u stomaku. Ovo dovodi do slabljenja rada sistema za varenje, što opet uzrokuje bolove u stomaku.

Voće

Ukoliko smatrate da voće možete da jedete bilo kada, varate se. Konzumiranjem voća odmah nakon obroka, stomak se puni vazduhom, što nije zdravo. Voće treba jesti sat vremena pre, ili barem sat vremena posle obroka, kako biste izbegli gorušicu, podrigivanje i druge stomačne tegobe.

Foto: Pixabay.com

Čaj

Nikako nemojte da pijete čaj odmah posle obroka, jer se na taj način ometa apsorpcija gvožđa. Tanska kiselina u čaju vezuje za sebe proteine i gvožđe oz hrane, sprečavajući organizam da ostvari korist od varenja. Ovo smanjuje apsorpciju gvožđa za čak 87 odsto. Na ovo posebnu pažnju treba da obrate oni koji pate od anemije. Najbolje je popiti čaj barem jedan sat nakon obroka.

I. P.

#Cigareta

#Hrana

#Kupanje

#Spavanje

'