AKTUELNO

Ovaj režim ishrane preporučuje se kao kratkoročni plan za regulisanje težine, ali i u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova.

Dijeta sa pirinčem nastala je kao rezultat medicinskih istraživanja o prehrambenim navikama, a pokazala se dobrom u preventivi i lečenju raznih bolesti, prvenstveno srca i krvnih sudova.

Osnovni princip dijete jeste restrikcija unosa soli i masnoća, a na početku programa i proteina. Ćelije će životnu energiju dobivati isključivo od složenih ugljenih hidrata, a vlaknima bogate namirnice su uključene da, uprkos kalorično oskudnom jelovniku, steknete i zadržite osećaj sitosti.

Ova dijeta pripada grupi restriktivnih planova ishrane, pa bi se prvo trebalo konsultovati sa izabranim lekarom, a osmišljena je kao kratkoročni tretman za regulaciju telesne težine.

PRVI DAN Doručak: dve trećine šolje kuvanog integralnog pirinča i komad integralnog tosta, dve jabuke, nezaslađen čaj. Ručak: šolja integralnog pirinča, integralni tost ili komad hleba od integralnih žitarica, banana. Večera: krompir pečen na maslinovom ulju, integralni tost, jabuka i dva kivija.

Foto: Pixabay.com

DRUGI DAN Doručak: šolja integralnog pirinča, šolja jogurta, banana, čaj bez šećera, zeleni čaj. Ručak: čorba od graška i krompira, integralni tost, ili komad hleba, salata od tri vrste svežeg povrća, jedan grejp ili dve mandarine. Večera: ostatak čorbe od ručka, u nešto manjoj količini, tost ili komad integralnog hleba, ista salata kao za ručak.

TREĆI DAN Doručak: pola šolje integralnog pirinča i tost, kruška, jabuka, zeleni čaj ili šolja kafe, bez šećera. Ručak: integralni tost i šolja riže, banana i dve nektarine, ceđeni sok od citrusa. Večera: dva krompira kuvana u ljusci, blago posoljena, integralni tost, citrusi (pomorandže, mandarine, grejp), zeleni čaj

#Dijeta

#pirinač

'