AKTUELNO

Da biste se zaštitili od bolesti tokom ove sezone, kao i održavali svoje telo u dobroj formi, vreme je da počnete pripremati svoje telo za hladnije mesece.

Naša tela su mali svetovi, koji sadrže sve elemente i energiju pronađene u svetu oko nas, i potpuno su povezani sa našim okruženjem, drevno je verovanje.

Zbog toga se potrebe našeg tela menjaju dok se naša sredina menja. Da bi održali harmoniju u našem životu, potrebne su nam razne stvari tokom raznih godišnjih doba. Većina nas je doživela šetnju spolja tokom prelaska iz jedne sezone u drugu. Jesen sprecifično miriše, i već osećamo tu razliku.

U jesen, kako se dani skraćuju i vremenski hladi, podsećamo se da je zima oko ugla i moramo se pripremiti za to. Tradicionalno, mi ćemo se zalagati za gorivo i hranu, raspakujući našu odeću za toplo vreme, i pripremajući se za vreme zimskog mirisa.

Možda ste primetili da se osećate malo tužni ovih dana, žaleći se na kraj letnje zabave. Možda ćete primetiti da su vaša kosa i koža malo suvi, i listovi i biljke koje su takođe manje sjajni. Možda ćete se osećati i ranjivije na prelazu godišnjih doba.

Da biste se zaštitili od bolesti tokom ove sezone, kao i održavali svoje telo u dobroj formi, vreme je da počnete pripremati svoje telo za hladnije mesece koje dolaze putem sledećih načina:

Foto: Pixabay.com

1. Jesenja ishrana

Najlakši i najefikasniji način sprečavanja prehlade, depresije i gojaznosti, kao i zatvora tokom prelaska leta u jesen, jeste konzumiranje lokalne i sezonske hrane.

Jesen nam omogućava da budemo organizovaniji, fokusirani i produktivniji. Stoga, kako kuvamo i jedemo takvu vrstu hrane, koja nam daju energiju za sve aktivnosti u hladnijoj sezoni.

Jesen je vreme kada želimo da se postepeno odmaknemo od sirovih, rashlađenih namirnica, kao što su grickalice, sendviči, i slične namirnice. Pošto još nije zima, još uvek možete uravnotežiti svoje obroke s hranom koja je lagana, i smanjiti nadržaivanje crevne sluzokože, kao što su razne supe i čorbice, pečurke, kupus, brokoli, kelj.

Sporo kuvana jela kao što su supe od povrća, bistre supe sa mesom su odlični jesenski izbor obroka. Najpoželjniji izbor mesa je živinsko meso ili riba.

Takođe će pomoći da uključite zdravu hranu koja je ukusna, jer nam energetski pomaže nam da zajedno razmišljamo i podstičemo se na mnoge konstruktivne stvari. Dosta stručnjaka za ishranu, tj. nutricionista će sugerisati upotrebu prirodnih namirnica kao što su : kiseli kupus, kiseli krastavci, masline, limun i/ili limeta, sirće, šljive, grejpfrut, pa čak i pikantni jogurt i hleb sa kiselim testom (ako možete sebi da dozvolite gluten i mlečne proizvode).

Foto: Pixabay.com

2. Emocionalno čišćenje

Jesen se odnosi i na tugu i neka setna razmišljanja. Ako previše tugujemo, možemo naprezati pluća i debelo crevo. Moramo sebi dozvoliti da obradimo žalost i pustimo je. Mi možemo osloboditi naše emocije putem tehnike dubokog disanja.

Podignite svoje raspoloženje vežbanjem i dubokim disanjem, svakog dana, i u različitim terminima tokom celog dana, i provodite kvalitetno vreme sa prijateljima ili aktivnostima koje će izlečiti vašu tugu i prebratiti je u radost.

3. Koža postaje suva

Kao što lišće na drveću počinje da se osuši i opada, takav efekat se javlja i kod naše kože i tela. Ako primetite osećaj suvoće u zadnje vreme, ili generalno imate suvu kožu i kosu, to može biti reakcija na sezonsku promenu. Međutim, ako su žeđ ili suvoća kože ozbiljni i uporni, možda postoji neravnoteža u vašoj ishrani, fizičkoj aktivnosti ili opštem zdravstvenom stanju.

Hrana koja stvara veću vlagu u telu su tofu sir, spanać, ječam, proso, ostrige, rakovi, dagnje, haringe, svinjetina, pesto sos napravljen od oraha, jaja, bademovog putera i morske alge. Izbegavajte hranu koja je previše gorka ili aromatična.

Foto: Pixabay.com

4. Fizička aktivnost

Za zdravlje digestivnog sistema, kao i vaših pluća, važno je da ostanete aktivni i jedete dovoljno vlakana. Izbegavajte prejedanje, jedite kuvanu i sirovu hranu umesto industrijski prerađene hrane i izbacite pušenje.
Obavezno se utoplte ako vežbate napolju. Ne želite da "vas probije vetar", kako su naši stari davno govorili, upućujući na činjenicu da kada se znojite, vaše pore se otvoraju i postanu kapije za patogene supstance da uđu u telo, posebno tokom hladnijeg, jesenjeg doba. Da biste izbegli grip i uobičajene godišnje prehlade, obucite se odgovarajuće.

Kako da postanete i ostanete zdravi i fit, i pripremite se za nadolazeću sezonu, pročitajte više OVDE.

Autor: Pink.rs

#Jesen

#Zdravlje

#leto

'