AKTUELNO

Uzroci su brojni, ali se ovaj problem lako može rešiti.

Bakterije koje uzrokuju propadanje zuba i paradentozu, razvijaju se u suvom okruženju – kaže Met Mesina, stomatolog iz Klivlenda i portparol Američke stomatološke organizacije.

Kako piše portal Prevention, iako je karijes neprijatnog mirisa, veći razlog za zabrinutost je bolest desni. Neka istraživanja pokazuju kako upala paradentoze može da poveća rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

– Ako vam to ne zvuči dovoljno grozno, vaša pljuvačka je alkalna i pomaže u zaštiti zuba od korozije uzrokovane kiselinama iz hrane – kaže dr Mesina.

Bolno grlo, problemi s gutanjem i govorom, pa osećaj pečenja u ustima, takođe su neprijatni i bolni simptomi suvih usta. Zbog svih ovih razloga, suva usta su opasno stanje koje može da dovede do mnogih drugih problema ako se ne leči.

Donosimo četiri uobičajena uzroka suvih usta i kako ih rešiti:

Lekovi na recept

Dr Mesina naglašava kako su suva usta nuspojava više od 600 lekova. To uključuje i popularne grupe lekova poput onih za želudac, krvni prirtisak i lekova za psihičke poremećaje.

Foto: Pixabay.com

Starenje

Kako starimo, naše pljuvačne žlezde ne rade dobro kao što bi trebalo. Zbog toga proizvodimo manje pljuvačke, kaže dr Mesina.

Dehidracija

Mala promena u stanju vode u organizmu dovodi do poteškoća u proizvodnji pljuvačke.

Problemi s disanjem

Problemi sa sinusima ili septumom, pregradom koja deli levu nozdrvu od desne, mogu da otežaju disanje na nos, kaže dr Mesina i dodaje da disanje na usta svakako može da rezultira suvim ustima.

Kako lečiti suva usta?

Dr Mesina za početak savetuje da treba da se pije više vode. To važi duplo ako imate suva usta nakon konzumacije alkohola. Žvakanje žvakaćih guma bez šećera može da podstakne proizvodnju. Ako vam voda i žvakaće gume ne pomažu, dr Burges savetuje da isprobate neke od proizvoda za ispiranje usta i paste za zube koje mnogi ljudi sa suvim ustima smatraju efikasnim.

– Takve proizvode možete kupiti bez recepta, a mogu vam pomoći u stimulisanju proizvodnje pljuvačke – kaže ovaj stručnjak.

I. P.

#Bakterija

#Usne

#Zdravlje

#Zima

'