AKTUELNO

Razumevanje vašeg emocionalnog odgovora na raskid veze može vam pomoći da se osećate bolje i manje usamljeni.

Borili ste se grčevito da održite vezu, do trenutka kada ste bili ostavljeni. Ne želite i ne možete da verujete da se veza završava. Čak i ako je veza bila užasna, i nepodnošljiva, ideja o životu bez nje/njega je neprihvatljiva. Ipak, konačno počinjete da shvatate da je gotovo. Ali i dalje osećate sve, osim da ste u redu. Pogođeni ste realnošću gubitka. To može biti brutalni proces i može trajati dugo, dok se ne osetite da najzad možete investirati u svoj samostalni, preoblikovani životni put.

Možda ste negde unutar vas znali da ovaj raskid dolazi, čak i mesecima ili godinama, a ipak ste i dalje slepi za istinu. Bez obzira kako je izgledala veza, sada ste stvarno preplavljeni, imobilisani i progonjeni strahom i očajem o životu bez te osobe. Ovo su neke od faza koje možete prolaziti - one se često pojavljuju odjednom, ili u različitim redosledima i vremenima tokom procesa otpuštanja tuge:

1. Očajnički tražite odgovore

Morate shvatiti zašto se to desilo, možda izvan svačije sposobnosti da to objasni. Vi se i dalje uporno držite stvari koje je vaš bivši rekao, u raznim vremenima, i gledate ih kao nadu za pomirenje. Ipak, negde unutar, imate i trenutke jasnog uvida. Verovatno ćete se kretati napred i nazad, i bol, neorganizacija i konfuzija mogu postati sve o čemu razmišljate. Želite da razumete šta se desilo, po svaku cenu. Raspravljaćete sa prijateljima, porodicom, kolegama, čak i strancima, o tome zašto se veza završila, a vi ćete i dalje opravdavate svog bivšeg/bivšu.

Foto: Pixabay.com

2. Odbijanje prihvatanja raskida

Ne može biti istinito. Ovo se ne događa! Ti jednostavno ne možeš biti bez svog(je) bivše(g). Osećam se kao da ste sve uložili u ovaj odnos. To je bio tvoj svet, tvoj život. Ne možete prihvatiti da je gotovo. Verovatno odlažete svoju potrebu da žalite, jer je to previše bolno za vas sada, i zaustavljate proces žalovanja tako što ćete ga zameniti nerealnom nadom da se veza i dalje može spasiti.

3. Pogađate se sami sa sobom

Vi ste voljni da učinite bilo šta da izbegnete da prihvatite da je gotovo. Bićete bolji, pažljiviji partner. Sve što nije u redu, ispravićete. Misao da budete bez vašeg bivše(g) je toliko nepodnošljiva, da ćete izbeći svoju bol i krivicu tako što ćete ga osvojiti ili vratiti, po svaku cenu. Međutim, tokom ove faze, kada obećate da ćete rešiti sve probleme između vas, stavljate celi teret popravljanja i održavanja odnosa na sebe. Kao da je sva odgovornost samo vaša. Probajte u ovoj fazi da ne izgubite svest o činjenici da su oba učesnika u vezi doprinela njenom završetku. Dalje, kada se dogovorite, pokušavate da preuzmete odgovornost zbog čega taj odnos ne funkcioniše, što vam može dati iluziju da imate kontrolu nad njom, održavajući uverenje da je moguće spasiti sve dok možete samo da nastavite da vršite nadčovečanske postupke. Ne možete preuzeti odgovornost za sve. Negde unutra, to verovatno već znate.

Foto: Pixabay.com

4. Ponovo “padate” na staro

Zbog toga što je bol toliko nepodnošljiv, možete ubediti svoje bivše da pokušate ponovo, ali ćete time samo privremeno rešiti agoniju povlačenja. Međutim, uprkos vašim najboljim naporima, nećete moći da nosite vezu sami. Sigurno nećete hteti da ovo čujete, ali verovatno neće i ovaj put završiti dobro, i moraćete proći kroz ovaj proces raskida i pomirenja više nego jednom, pre nego što budete sigurni da je vreme da pustite sve.

5. Obuzima vas bes

U početku možda nećete moći da se povežete sa osećajem ljutnje, što može izazvati strah, pa onda gnev i ljutnju. Stoga, kada se ljutnja usporava, to je zato što ste pustili neki od vaših strahova, bar privremeno. Kada ste u mogućnosti da pristupite besu, iskustvo se zapravo može osnažiti - jer postoje i sećanja da vam je bitno da se osećate opravdano u shvatanju da zaslužujete više od te veze. U zavisnosti od specifičnih temperamenta, života i porodičnih iskustava, kao i vašeg jedinstvenog raskida, vaš bes se može usmeriti na vašeg partnera, situaciju ili sebe. Dobra vest je da je vaš bes, bez obzira gde je usmeren, osmišljen da vas osnaži, bilo da ste izabrali da to vidite tako ili ne. Kada bes postane dostupan vama, on može pružiti pravac i stvoriti osećaj života vašem svetu gubitka. Takođe će vas podsetiti da zaslužujete više. Čak i parališući bes prema sebi, i dalje je deo procesa tugovanja. To ukazuje na to da negde unutar sebe stvarate dovoljno unutrašnje neprijatnosti da biste pomerili vašu perspektivu o tome kakva je bila ta veza, što vas može podstaći da napravite proaktivne promene, ako ste spremni da to dopustite.

6. Početak prihvatanja

Foto: Pixabay.com

Ovo je vrsta prihvatanja da se možete više osećati kao da se predajete i gubite rat. Ili ste vi ili vaš bivši razvili dovoljno svesti i kontrole u ovom trenutku, da shvatate da niste jedno za drugo. Vremenom, ovo početno, često blago prihvatanje postaje sveobuhvatnije. Konačno shvatate da to jednostavno nije dobro za vas i da nastavite da pokušavate.

7. Preusmerena nada

Povređeni usled raskida, imali ste poteškoća da dozvolite da bol prođe, delom zato što je razbio sve vaše nade. Kako se prihvatanje produbljuje, pomeranje napred zahteva preusmeravanje vaših osećaja nade- iz uverenja da možete spasiti neuspešnu vezu, do mogućnosti da jednostavno možete biti u redu bez vašeg bivšeg. Ovo je prilika za preusmeravanje nade u vašu životnu silu.

Raskidi se dešavaju stalno, a posledice traju danima, mesecima, nekad i godinama. Usled emocionalne amputacije, nastavljanje dalje znači da naučite da živite bez tog dela sebe i pronađete načine za kompenzaciju njegovog gubitka. Vaše žaljenje je deo ljudskog stanja - bez toga, mi ne bismo znali baviti se mnogim bolovima i gubicima koji se javljaju u našem životu. Kako napreduje tugovanje, počećete da vidite svoj put do tačke u kojoj možete proći na proaktivniji i samozaštićeniji način- način na koji ćete na kraju moći da shvatite kao novi početak.

O svemu ovome i sličnim temama pročitajte OVDE.

Pink.rs

#Ljubav

#Raskid

'