AKTUELNO

Brzo se prave, ukusni su i svi će vam tražiti za recept.

Svaki dan je nova muka za domaćice jer uvek imaju problem sa tim šta da pripreme za večeru u svojoj porodici.

S obzirom na to da se večeras dočekuje nova, a ispraća stara godina, u domovima će se na trpezi naći mnogobrojne ukusne đakonije.

Ako nemate ideju, portal Pink.rs predlaže ukusne, lake i, što je najvažnije, proverene recepte.

Predjelo – Rolat od sira

Stavite papir za pečenje u duguljasti pleh, a na njega u dva reda poređajte kačkavalj isečen na listove, ali tako da ne postoji razmak između ivica.

Ubacite pleh u rernu, ali samo toliko da se kačkavalj blago istopi. Za to vreme napravite fil.

Po izboru uzmite 250 decilitara pavlake, milerama ili krem sira. Pomešajte sa 100 grama šunke i nekoliko krastavčića, a zatim nafilujte kačkavalj koji ste izvadili iz rerne. Nakon toga ga urolajte i ostavite u frižider da se hladi.

Foto: Printscreen Youtube

Glavno jelo – Rolada

Za pripremu fila vam treba kilo i po mešanog mesa, čen belog luka, pola crnog i crvenog luka, so, biber, četriri jajeta, okrajak hleba.

U dubokoj činiji izmešajte sve sastojke i smesu razvijte na papir za pečenje. Preko dodati iseckane šampinjone, još jednu vrstu pečuraka po izboru i iseckani peršun.

Smesa se savije u rolat, a preko se naređaju tanki listovi slanine.

Ovako pripremljen rolat ubacite u pećnicu na 200 stepeni i pecite dok meso ne porumeni, a slanina ne pusti sok.

Uz ovo jelo predlažemo kuvani krompir i zelenu salatu.

Foto: Printscreen Youtube

Salata sa kukuruzom i kikirikijem

Potrebno vam je 500 grama zamrznutog kukuruza šećerca, četiri jajeta, 100 grama prženog kikirikija, dva decilitra pavlake, 200 grama majoneza i so i biber.

Kukuruz šećerac skuvajte u slanoj vodi, a potom ga procedite. Jaja takođe skuvajte, oljuštite i izrendajte. Kikiriki sameljite krupno. U činiji sjedinite kukuruz, rendana jaja i kikiriki. Zatim dodajte mešavinu pavlake i majoneza i iszmešajte.

Foto: Printscreen Youtube

Večeru zasladite keksićima sa narandžom

Za ovu poslasticu treba vam 300 grama brašna, 180 grama margarina, 100 grama mlevenog badema, 100 grama šećera u prahu, dve kašike sitno izrendane korice od narandže, četiri kašike sveže ceđenog soka od narandže, dva žumanceta.

Za glazuru vam treba 100 grama čokolade za kuvanje i dve kašike ulja

U brašno dodajte margarin isečen na listiće i rukom mešajte dok se margarin ne usitni i izmeša sa brašnom. Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo, a zatim ga uvijte u foliju i ostavite sat vremena u frižideru.

Testo zatim rastanjite na pet milimetara debljine i okruglim kalupom vadite kolačiće. Pecite ih na papiru za pečenje na 180 stepeni oko 10 minuta.

Kada se ohlade, jedan deo umočite u otopljenu čokoladu pa ih stavljate na rešetku da se čokolada skroz stegne.

Od ove količine dobije se oko 60 keksića.

Prijatno i Srećna Nova godina!

Foto: YouTube screenshot

I. P./Č.N./A.V.

#Hrana

#Nova godina

#Praznik

'