AKTUELNO

Želite da vaše srce i kardiovaskularni sistem budu zdravi u godinama koje dolaze? Ovo je hrana koje treba da se držite podalje i zamenite je zdravom kad god je to moguće.

Brza hrana-pica, hamburgeri

Postoje dokazi da zasićene masti, kada se konzumiraju u većoj meri, su povezane sa bolestima srca. Kada se konzumiraju umereno, visokokvalitetno teletina na primer, može imati čak i neke pogodnosti za zdravlje srca. Ali zasićene masti iz životinjskih namirnica, pogotovo kada su u kombinaciji sa ugljenim hidratima, imaju štetan uticaj na zdravlje srca. Za zdravlje vašeg srca preporuka je da izbegavate restorane brze hrane, koje imaju tendenciju korišćenja niže kvalitetnih sastojaka i nezdravih metoda kuvanja.

Sušeno meso i suhomesnati proizvodi

Sušeno i obrađeno meso (poput slanina, kobasica i drugih suhomesnatih proizvoda) sadrži visoko zasićene masti. Ali čak i nisko-masne opcije ovih proizvoda imaju visoke količine soli u sebi. Ove proizvode treba izbegavati ili ograničeno koristiti zbog veze natrijuma sa visokim krvnim pritiskom.

Foto: Pixabay.com

Pržena hrana

Nekoliko studija je potvrdilo da pržena hrana, kao što je pomfrit, pržena piletina i razne grickalice, povećan rizik od srčanih bolesti. Uobičajene metode prženja stvaraju trans masti, vrstu masti koja je pokazala da podiže loš holesterol i spušta dobar.

Bilo bi dobro da umesto uobičajenih ulja koristite maslinovo, ulje od koštica grožđa ili slična ulja koja ne sadrže štetne masti.

Bombone i slatkiši

Masti su označene kao najveći uzrok bolesti srca. Ali takođe, poslednje studije su otkrile da i hrana sa visokim sadržajem šećera je isto tako velika opasnost za zdravlje vašeg srca. Pored toga, konzumacija šećera doprinosi i gojaznosti, upalama, visokom holesterolu i dijabetesu, što su sve faktori rizika za srčana oboljenja.

Bezalkoholna pića i sokovi zaslađeni šećerom

Za mnoge osobe, najveći izvor šećera u njihovoj ishrani ne dolazi iz hrane, već iz pića. Nedavna istraživanja pokazuju da više od 60% dece, 54% odraslih muškaraca i 45% odraslih žena pije najmanje jedno gazirano ili šećerom zaslađenog piće na dan.

Foto: Pixabay.com

Zaslađene žitarice

Čak i hrana koja izgleda kao deo uravnotežene dijete, kao što su žitarice za doručak, može se zasititi šećerom. Kombinacija rafinisanih ugljenih hidrata i šećera ujutro će dovesti do upala i učiniti da šećer u krvi varira gore i dole, tako da ćete tokom celog dana tražiti još više šećera. Umesto toga, bolje uzmite malo voća uz jaja ili avokado na tostu.

Kolači i peciva

Većina pečenih proizvoda, naročito onih koja su komercijalno proizvedena, puna su šećera i zasićenih masti (poput maslaca ili palmovog ulja) ili trans masti (kao što je delimično hidrogenizovano biljno ulje). Ova dva sastojka zajedno daju najgori mogući nutricionističko rešenje.

Margarin

Trans masti su uobičajene u margarinu koji se često prodaju kao zdravija alternativa maslacu. Da biste bili sigurni, izaberite mekani, mazljivi margarin koji ne sadrži delimično hidrogenizovana ulja, ili se držite maslinovog ulja.

Foto: Pixabay.com

Pica

Posle suženog i mesa sa roštilja, pica je na drugom mestu na listi najgore hrane za srce. Sadržaj natrijuma kao i zasićenih masti u pici je jako visok. Ako ne možete da odolite pici, preporuka je da je spremate kod kuće, ili se odlučite za vegetrijansku varijantu pice.

Dijetalna gazirana pića

Ova pića mogu biti i bez masnoća i nula kalorija, ali dodaci u ovim vrstama pića imaju svoju tamnu stranu i stvaraju utisak da su zdravi, a zapravo nisu. Neke studije pokazuju da ljudi koji piju puno ovakvih pića imaju tendenciju da prekomerno kompenzuju i konzumiraju više kalorija nego što bi to inače značilo, dok druga istraživanja sugerišu da dodaci u ovim pićima mogu zapravo izmeniti gastrointestinalne bakterije i učiniti ljude sklonijim težnji ka šećeru.

Da biste očuvali zdravlje vašeg srca, preporuka je da pređete na zdravu ishranu sa dosta ribe, svežeg voća i povrća, i žitarica i mahunarki u izvornom obliku. Pored toga, kardiolozi preporučuju potpuno prirodan preparat Cardiovitamin, koji doprinosi elastičnosti i regeneraciji krvnih sudova, jača srčani mišić i pomaže u prevenciji srčanog i moždanog udara. Više o Cardiovitaminu pročitajte OVDE.

#Zdravlje

#srce

'