AKTUELNO

Poslušajte sledeće savete i trajno sprečite stvaranje “šlaufa” na stomaku!

Nadimanje i gasovi, zajedno sa drugim simptomima, vrlo često mogu biti uzrokovani visokim unosom šećera. Na primer, ako je vaš digestivni sistem preopterećen šećerom, ili ako imate problema sa obradom jednostavnih šećera ili glukoze od ugljenih hidrata kao što su hleb, testenina, pirinač i krompir. Oba simptoma mogu da se javljaju ako su šećeri koje unosite loše apsorbovani u tankom crevu, i tako neobrađeni završavaju u debelom crevu. U ovoj fazi šećeri mogu da posluže kao hrana za proizvodnju gasova (patogenih) bakterija, koje žive unutar creva. Nastali gasovi (vodonik, metan, ugljen-dioksid i vodonik sulfid) mogu izazvati nadimanje abdomena i ispuštanje prekomernih gasova.

Istraživanje povezanosti šećera i nadimanja

Prethodne medicinske studije pokazale su da loša apsorpcija šećera dovodi do problema sa crevima. Jedna studija u 2006. godini pokazala je da 72% bolesnika sa nadraženim sistemom za varenje i prekomernim gasovima ima neki problem sa apsorpcijom laktoze, fruktoze ili sorbitola, a 65% ljudi ima simptome netolerancije šećera. Druga studija pokazala je da 90% pacijenata sa stomačnim problemima ne apsorbuje potpuno bar jedan tip šećera.

Jednostavni i složeni ugljeni hidrati

Šećer u izvornom obliku i šećer dodat piću i hrani kao što su pudinzi i kolači, predstavlja jednostavne ugljene hidrate, dok su skrob u hlebu, testenini, žitarici, pirinač i krompir složeni ugljeni hidrati, koje telo pretvara u glukozu i glikogen.

Foto: Pixabay.com

Jednostavni šećeri se obično brzo apsorbuju i obezbeđuju energiju za telo. Kada telo ima dovoljno glukoze, ostatak šećera se pretvara u glikogen i čuva se za buduću upotrebu. Šećeri uključuju fruktozu iz voća i meda, saharozu od voća i bilo šta dodato iz šećerne trske ili šećerne repe, laktozu iz mleka i mlečnih proizvoda, maltozu iz pirinča ili pšenice i glukozu iz meda i voća.

Kada se ugljeni hidrati, kao što je hleb, “razbiju”, oni se pretvore u glukozu u telu. Ovo izaziva oslobađanje hormona serotonina (koji pruža osećaj zadovoljstva i pozitivnog raspoloženja) i endorfina, koji predstavljaju prirodne lekove protiv bolova. Iako ugljeni hidrati “podižu” kako telo, tako i um, sam šećer nudi malo u pogledu nutritivne koristi, a može izazvati značajne probleme sa variranjem nivoa šećera u krvi. Takođe doprinosi raspadanju zuba i izaziva nastanak karijesa.

Uklanjanje šećera iz ishrane

Ako patite od nadimanja, možda ćete želeti da procenite udeo ugljenih hidrata u obroku i da li u potpunosti apsorbujete ove šećere. Bakterije koje produkuju gas se proveravaju praćenjem vašeg unosa prijateljskih bakterija, iz hrane kao što su vlakna i povrće. Ako se trudite da izbegavate šećer, budite svesni da sadržaj šećera nije uvek očigledno naveden na ambalaži, i može biti skriven u raznim proizvodima pod različitim imenom. Vodite računa na prisustvo maltoze, šećera dobijenog od skroba, prah ekstrakta ječma, dekstrozu, sirup kukuruza i sušeni glukozni sirup.

Zanimljiva činjenica koju treba imati na umu je da proizvođači hrane često ne navode šećer kao svoj prvi prvi sastojak, jer se potencijalno odražava loše na proizvod, već navode više oblika šećera, ali u manjim količinama.

Foto: Pixabay.com

Zaslađivači poput aspartama i saharina su alternativa šećeru, ali postoje dokazi koji ukazuju da čak mogu imati negativne neželjene efekte na organizam i potencijalno dovesti do bolesti.

Nektar agave se trenutno istražuje kao potencijalno bolji alternativni zaslađivač umesto saharoze i fruktoznog kukuruznog sirupa koji se često koristi kao zaslađivač u industrijski prerađenoj hrani. Smatra se da ekstrakt agave poboljšava kontrolu glukoze u telu i smanjuje netoleranciju glukoze.

Ako otkrijete ili već znate da šećer kod vas izaziva nadimanje, preporuka je da ga, koliko god možete, isključite iz ishrane, i unosite najviše putem svežeg voća.

U borbi protiv nadutosti i gasova u stomaku, Flobian® deluje direktno na uzrok problema, jer posebnim patentiranim mehanizmom sprečava vezivanje štetnih bakterija, kao i apsorpciju njihovih toksina preko ćelija crevnog epitela, i na taj način smanjuje nastajanje gasova u stomaku.

Samo jedna kapsula Flobiana® dnevno dovoljna je za uklanjanje neprijatnog osećaja nadutosti, kao i eliminaciju gasova u stomaku, kod čak 95% pacijenata.

Više o svemu ovome pročitajte na sledećoj adresi: https://flobian.com/

#Zdravlje

#Šećer

'