AKTUELNO

Sprečite ovo!

Očajni roditelji čija deca ignorišu molbe da prestanu da kopaju nos možda su konačno pronašli argument kojim će suzbiti tu naviku – moguć je razvoj upale pluća.

Pneumokok, uzročnik bakterijske upale pluća, infekcije plućnoga tkiva koja može da bude smrtonosna ako se ne leči, prenosi se vazduhom, odnosno kapljično, često kašljem i kijanjem zaraženih pojedinaca.

Britanski naučnici sada tvrde da su prvi put dokazali da se ta bakterijska bolest može preneti i rukama.

U studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "European Respiratory", grupi odraslih volontera pneumokok je "istrljan" po dlanovima.

Foto: Pixabay.com

Potom su dobili neprijatan zadatak da ponavljaju nekoliko najčešćih radnji, a reč je o svakodnevnom dodirivanju, trljanju ili kopanju nosa.

- Ova studija je pokazala da se bakterija može širiti i rukama, a čak i predmeti poput mobilnih telefona ili dečjih igračaka mogu da pridonesu njenom širenju - izjavila je Viktorija Konor, naučnica zaposlena u liverpulskoj univerzitetskoj bolnici Roja, piše AFP.

Na globalnm nivou upala pluća svake godine usmrti oko 1,3 miliona dece mlađe od pet godina.

Iako je istraživanje sprovedeno na odraslima, Konor navodi da su rezultati studije usmereni prvenstveno na roditelje mlađe dece.

- Možda nije realno sprečiti decu da kopaju nos ili trljaju područje nosa, ali savet roditeljima je – redovna i dobra higijena ruku i čišćenje i pranje igračaka i drugih površina mogli bi da smanje širenje bakterije, kao i rizik od razvoja pneumokokne infekcije poput upale pluća - kaže je Konor.

#Nos

#Pluća

#deca

'