AKTUELNO

Ne znate da li ste isključili šporet kad ste izašli iz kuće? Stalno se vraćate jer ste nešto zaboravili, od telefona do ključeva od auta? Probajte da vežbate jogu svakog dana 10 minuta.

Studija japanskih i kalifornijskih naučnika pokazuje da čak i lagano desetominutno vežbanje jača veze u mozgu. Tokom vremena, veze u mozgu slabe zbog čega nam je teško da razgraničimo slične događaje. Kada na primer zaboravimo da isključimo šporet, teško je da se setimo da li se to dogodilo juče ili prekjuče, a joga ima uticaj na deo mozga zadužen za čuvanje i organizaciju sećanja.

U prvom delu testa, ispitanici su vežbali 10 minuta na dan nakon čega je na skeneru posmatran njihov mozak. U drugom delu ponovili su test, ali bez vežbanja. Ustanovljeno je značajno poboljšanje u vezama u delu mozga zaduženom za procesuiranje uspomena, zbog čega su ispitanici bili skloniji da zapamte nešto što se desilo prethodnog dana. I ranije se znalo da vežbanje utiče na proizvodnju novih moždanih ćelija, ali nije bilo poznato da se tako brzo stvaraju nove veze.

Reč je o maloj studiji sprovedenoj na samo 36 ispitanika u ranim dvadesetim godinama, ali naučnici veruju da rezultati mogu da se primene i na starije.

#Joga

#Zdravlje

#vežbanje

'