AKTUELNO

Bilo da patite od konstipacije ili opstipacije, svako od nas se u nekom trenutku sreće sa problemom loše probave, u većoj ili manjoj meri. Saznajte kako da prepoznate problem, ali i kako da ga uspešno rešite.

Problem sa probavom može značajno uticati na naše raspoloženje, kvalitet svakodnevice, pa čak i samopouzdanje kada je u pitanju seksualni život. Uzroci ove neprijatne pojave mogu biti razni.

Kako da prepoznam da imam problem?

Foto: Pink.rs

Osluškujte svoje telo. Svaki iskorak iz normalnog ponašanja organizma, predstavlja znak upozorenja koji nam telo šalje. Normalan rad creva podrazumeva svakodnevno pražnjenje. Urednost stolice zavisi od nekoliko faktora: načina života koji vodimo, prisustvo fizičke aktivnosti, vrste hrane koju unosimo. Može se dogoditi da jedan ili dva dana izostane ukoliko ne jedemo odgovarajuće namirnice koje podrazumevaju visok nivo biljnih vlakana. Međutim, svako duže izostajanje, koje broji više dana, pa čak i sedmicu, predstavlja problem. Tada govorimo o konstipaciji, odnosno opstipaciji. Nemali broj ljudi ima poteškoća sa održanjem uredne stolice. Često, usled nebrojeno mnogo aktivnosti tokom dana, preskočimo obrok, unosimo previše kafe, energetskih napitaka, potpuno zaboravimo da hidriramo organizam ili pak pojedemo nešto ‘’na brzinu’’, što se uglavnom zasniva na pekarskim proizvodima ili brzoj hrani. Nažalost, usled brzog životnog tempa ovakav dnevni meni ne vezuje se samo za jedan dan, već skoro za svaki. Svaki dodatni izvor stresa utiče takođe nepovoljno na metaboličke procese. Konstipacija predstavlja neredovan rad creva praćen otežanim pražnjenjem i čvrstom stolicom. Konstipaciju imate ako praznite creva ređe od 3 puta nedeljno. Ovaj vid pražnjenja prate suva i tvrda stolica. Opstipacija, sa druge strane, predstavlja potpuni izostanak stolice, tj. poremećaj normalnog funkcionisanja i pražnjenja creva. Stolica koja se vezuje za opstipaciju je veoma suva i količinski mala.

Koji su najčešći uzroci problema sa zatvorom?

Foto: Pink.rs

Neke od uzroka smo nabrojali, ali tu je još faktora koji mogu uticati na stvaranje ove izuzetno neprijatne pojave. Problem sa zatvorom mogu imati i trudnice, kao i osobe koje pate od usporenog rada štitne žlezde. Fizički neaktivne osobe, naročito one koje veliki deo dana provode u sedećem položaju, takođe često imaju poteškoća sa neurednom stolicom. Stres, kao i sindrom nervoznih creva, česti su pratioci ove pojave. Neprijatnost koju ovi okidači uzrokuju mogu višestruko uticati na kvalitet vašeg života. To su pre svega konstantan osećaj nadutosti i nedovoljno ispražnjenih creva, bolna probadanja u predelu trbuha i debelog creva, zatim, mučnina, pa čak i povraćanje.

Saveti za efikasno rešenje ove neprijatne pojave

Promena načina života i životnih navika uticaće povoljno i na urednost vaše stolice. Dakle, uzimajte dovoljno tečnosti tokom dana, vodite računa da obroci koje unosite sadrže visok nivo biljnih vlakana. Lekari preporučuju Laxogel, koji je prirodni biljni laksativ. On je potpuno bezbedan za svakodnevnu upotrebu zbog svog blagotvornog dejstva i ne izaziva zavisnost. Laxogel je prirodan izvor vlakana, koje su od krucijalnog značaja za pravilan i uredan rad creva, kao i redovno pražnjenje. Nemojte zaboraviti unos svežeg voća Ii povrća. Pored ishrane, trebalo bi uvesti i redovnu fizičku aktivnost, koja će pokrenuti metabolizam.

#Stomak

#Zatvor

'