AKTUELNO

Saznajte koji vitamini su vam potrebni da ojačate vaš imuni sistem.

Kada naš imuni sistem opadne, često posežemo za vitaminima koje smo već trebali pre da uzimamo. Vitamini mogu da nam pomognu da podignemo naš imunitet i pojačamo imuni odgovor, a zdrava ishrana bogata vitaminima je prva linija odbrane od virusa i bakterija koji vrebaju sa svih strana.
Saznajte koji vitamini stimulišu vaš imunitet ako želite ne samo da izbegavate sezonske prehlade, već i da održite dobro stanje tokom cele godine.

Foto: Pink.rs

Vitamin A

Takođe poznat kao retinol, vitamin A ima ključni efekat na imunitet - naročito hranljivi imunološki sistem creva. Ova činjenica je jako važna, pošto je 70 do 80% našeg imunog tkiva zapravo locirano u digestivnom traktu.

Mnogostruke strukture tela stalno su izložene mikrobima i toksinama, od kojih svaka ima potencijal da izazove imunološki odgovor. Vitamin A pomaže u održavanju tolerancije sluzokože, pomažući sistemu tela da prepozna “neprijatelja”. Specifični geni odgovorni za imunološki odgovor takođe regulišu vitamin A.

Vitamin A je poželjno dobiti iz hrane, a ako su izvori nedovoljni, preći i na suplemente vitamina. Izvori ishrane uključuju niz biljnih i životinjskih namirnica kao što su šargarepa, kelj, jagode, jaja, slatki krompir i meso.

Foto: Pixabay.com

Vitamin B6

Poznat kao katalizator za reakcije više biohemijskih reakcija koje se odvijaju u imunološkom sistemu, vitamin B6 je jedan od najvažnijih imunoloških ojačivača u ishrani.

Vitamin B6 pomaže u poboljšanju imunoloških markera kao što su T-limfociti i neutrofili. Takođe proizvodi antitela za borbu sa štetnim bakterijama i virusima.

U jednoj studiji, dvonedeljna terapija visokog doziranja vitamina B6 (50-100 mg / dan), povećala je imunitet kritično obolelih pacijenata. Hrana bogata vitaminom B6 uključuje piletinu, ribu, džigericu, cela zrna i zeleno povrće.

Ako ne dobijate dovoljno vitamina B6 iz vaše ishrane, potrudite se da pronađete suplemente koji će vam potpuno zadovoljiti potrebu za vitaminom B6. Active B complex sa aktivnim folatom u samo jednoj kapsuli dnevno obezbeđuje čitav spektar vitamina B grupe, pažljivo dizajniran za optimalnu apsorpciju i maksimalnu iskoristljivost. Active B complex sa aktivnim folatom posebno je dobar za:

Foto: Burst

• Nervni sistem
• Zdravlje kože
• Normalan tonus mišića
• Pravilan rad gastrointestinalnog trakta i
• Kao deo terapije za lečenje malokrvnosti

Vitamin B12

Vitamin B12 je drugi vitamin B koji poboljšava imunitet, ali ne zaboravite da vitamini B rade u tandemu: stoga je dovoljan kompleks vitamina B da obezbedi pravilno snabdevanje njime.

Problem sa vitaminom B12, bar u očima vegetarijanaca, jeste to što se može naći samo u životinjskim proizvodima: jajima, mesu, školjkama i mlečnim proizvodima. Prema tome, savetuje se dodatak vitamina B12.

Nedovoljno vitamina B12 utiče na brojne procese, a što se tiče imuniteta, smanjuje broj vaših belih krvnih zrnaca, povećavajući vašu ranjivost na infekcije.

Vitamin C

Da li vitamin C podstiče imuni sistem? Apsolutno. U stvari, to je jedan od najvažnijih antistresnih, detoksikacionih i antioksidativnih sredstava.

Foto: Pixabay.com

Vitamin C podstiče imunološku odbranu olakšavajući ćelijske funkcije urođenih i adaptivnih imunoloških sistema. Suplementacija vitaminom C takođe sprečava i leči respiratorne i sistemske infekcije.

Vitamin C štiti biološke biomolekule od oštećenja izazvanih toksinima i zagađujućim materijama.

Izvori vitamina C sadrže se nalaze u sledećim namirnicama: crvene i zelene paprike, brokoli, brusnica, jagode i crne ribizle. Dnevna doza vitamina C koja je potrebna za optimalnu imunološku funkciju je, prema kliničkim studijama, između 200 i 1.000 mg.

Foto: Pixabay.com

Vitamin D

Vitamin D je verovatno najčešće pominjan vitamin za imuni sistem. Suplementi ovog vitamina su preporučeni za sve nas tokom jeseni i zime, kada je sunčeva svetlost oskudna.

Naš imunološki sistem se oslanja na vitamin D kako bi se osmislio antimikrobno oružje koje se bavi bakterijama i virusima. Baš kao i vitamin C, posebno je efikasan u sprečavanju infekcija respiratornog trakta.

Jedna stvar koja treba istaći je je da gojazne osobe zahtevaju veću dozu ovog vitamina, baš kao što i pojedinci sa nedovoljnom težinom zahtevaju manje vitamina D za postizanje dovoljnih nivoa.

Koji su drugi faktori koji utiču na naš imunitet?

Iako je ishrana u velikoj meri uticajna i na naš imunološki i prirodni zdravstveni status, ne treba zanemariti ostale faktore koji su u igri.

Poznato je da oni koji su rođeni prirodnim putem i uzimali majčino mleko putem dojenja uživaju viši nivo imuniteta od ostalih osoba sa kojima to nije bio slučaj. To je zato što naš mikrobiološki imunitet sazreva i ojačava bakterije koje su uzimane u rodnom kanalu, kao i od kolostruma ("prvo mleko").

Foto: Pixabay.com

Drugi faktori koji utiču na imunitet uključuju nivo vežbanja, spavanje, unos šećera, unos alkohola, pušenje, izlaganje hemikalijama, teške metale i toksine i stres.

Naša starost, pol, istorija infekcije i genetika takođe mogu uticati na naš imuni sistem i učiniti nas manje ili više podložnim bolesti. Na nama je da se zaštitimo najbolje što možemo, a unošenje vitamina na dnevnom nivou je odličan način da predupredimo bolesti i viruse ove tek počele jesen-zima sezone.

Više o vitaminima i njihovoj upotrebi pročitajte više OVDE.

Pink.rs

#Vitamini

#Zdravlje

'