AKTUELNO

Zapravo postoji mnogo zdraviji način da zaštitite sebe i druge od prehlade.

Prvi refleks nam je da stavimo ruku preko lica i kinemo u nju, a to je toliko pogrešno

Jutra polako postaju sve mračnija a dani sve hladniji, a to znači samo jednu stvar - dolazi zima.

A sa zimom stižu i neizbežne prehlade, kašljanje i kijanje.

Ovi nimalo naivni virusi šire se naširoko, a jednom kada se neko od vaših ukućana ili kolega razboli, sve što možete da uradite jeste da čekate svoj red.

Kijanje je prirodan način na koji se naše telo rešava bacila iz nosa, a pravilan način može da vam pomogne da zaustavite širenje bacila.

A sudeći po stručnjacima, najbolji način da zaštitite sebe i druge jeste da kijate i kašljete u lakat, a nikako u ruku.

Problem sa kijanjem i kašljanjem u ruku, pa čak i kada imate maramicu, jeste taj da virus može da pronađe put kroz maramicu do vaše ruke, i onda se dalje proširi po telu.

Foto: Burst

Maramica će zadržati određeni deo virusa, ali nikako nije stopostotna zaštita, upozoravaju stručnjaci.

Ako ste u situaciji da duže vremena nećete moći da operete ruke, najbolje je kinuti u lakat. Iako ne možete da ih vidite, postoji na hiljade kapljica prepunih bacila koje završe na vašoj ruci.

A ako odmah ne operete ruke, ti bacili mogu da završe i na vašem telefonu, tastaturi, šolji za kafu i svim ostalim stvarima koje dodirnete tokom dana.

Najgore od svega je to što ljudi kinu u svoju šaku i nastave da potpuno nomralno funkcionišu, kao da se ništa nije desilo, ruku ju se sa drugim ljudima i dodiruju razne površine - i tako nastavljaju da šire viruse.

Iako se smatra da je jedini način da dobijemo prehladu kada neko kašlje ili kija u naše lice, kontakt rukama je podjednako bitan.

#Prehlada

#Zdravlje

'