AKTUELNO

Saznajte da li imate romantične iluzije o ljubavi i koliko one utiču na vašu vezu.

Možete sigurno uhvatiti sebe kako se sećate, da su nekada davno, vaša romantična očekivanja dopirala do samih nebesa. Očekivali ste cveće, romantiku, pisanje pisama, pevanje serenada pod prozorom…Danas spomenuti ovakve stvari može delovati kao naučna fantastika, ili čak izazvati da vas okolina posmatra čak staromodnim ili luckastim. 

Ako ste jedna od ovakvih romantičnih duša, možete se u jednom momentu zapitati šta je najviše uticalo na razvoj ove vaše osobine? Jedan od odgovora bi svakako bio- romantični filmovi i holivudski model ljubavi, sa obavezno srećnim krajem. Romantični filmovi i čitava iluzija koju oni kreiraju može uticati na vaš ljubavni odnos,a da toga niste ni svesni. 

Očekivanja koja apsorbujemo iz medija formiraju se sporo ali sigurno, posebno u mlađoj dobi, i mogu biti potpuno “nevidljiva” za nas. Pošto smo imali toliko očekivanja, možda smo zaboravili (ili nikada nismo znali) šta je uticalo da mislimo da ih uopšte nema.

I kako da upravljamo tim očekivanjima, a da se u potpunosti ne odreknemo ideje romantike? Verovali ili ne, istraživanja su otkrila neke uvide koji nam mogu pomoći da se osećamo sretnijima i manje krivim zbog svojih romantičnih očekivanja

Kako mediji i romantični filmovi stvaraju nerealna očekivanja u ljubavi?

Romantična komedija je, recimo, filmski žanr koji često prikazuje preuveličanu ljubav i nerealne ishode ljubavnih veza, poput situacija kad te on/ona proganja na aerodromu da bi izrazio/la svoju ogromnu ljubav, kada on ispuni tvoju sobu sa više ruža nego što možeš da prebrojiš, ili kad on/ona odmah padne na kolena kada ga ugleda- ljubav na prvi pogled? Ma, da! U romantičnim komedijama veze su pune romantike, intimnosti i strasti, često spajajući najbolje aspekte i novih odnosa i dugoročnih veza.

Tu skoro uvek vidimo mnogo komplimenata, davanja poklona i naklonosti, koje pretežno pokreću muškarci. Ali ovo nije tačan prikaz kako stvarni, zdravi odnosi zapravo izgledaju. Stvarni odnosi uključuju kompromis, prihvatanje i iskrenost.

Foto: Unsplash.com

Iako se gledanje ovih idealizovanih verzija romantičnih filmova može činiti bezazlenim, često koristimo informacije iz medija koje formiraju naše stavove šta je normalno i kako se ponašati. Stariji gledaoci mogu bolje razaznati stvarnost od fikcije, ali mlađi gledaoci, koji nemaju drugog iskustva da bi gradili svoja uverena, mogu lakše uključiti takve idealizacije u svoju ideju o ljubavnom odnosu, tj. kako on treba da izgleda. Izlaganjem istim tipovima priča i formi onašanjaiznova i iznova (zahvaljujući stalnom bombardovanju medija koje počinje još u detinjstvu), možda ćemo početi da mislimo da je naša sopstvena stvarnost prilično osrednja ili bezveze u poređenju sa filmom.

I upravo se to dešava: gledaoci romantičnih medijskih sadržaja počinju da manje veruju da mogu promeniti sebe ili svoju vezu, već da njihov partner treba da intuitivno razume njihove potrebe, i da seks treba da bude savršen. Takođe ove osobe su generalno uvek manje zadovoljnevezom.

Nastavak sledi…

Autor: Pink.rs

#Ljubav

#Seks

'