AKTUELNO

Kako se treba ponašati tokom ljubavi u doba korone?

Zatvoreni ste u kuću, imate više vremena nego obično i možete da se posvetite jedno drugom... Ali oprezno. Evo šta savetuju lekari, kako da vodite ljubav tokom pandemije korona virusa.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio najavio je juče da planira potpuno da izoluje grad, da bi se sprečilo širenje korona virusa.

U Njujorku živi oko 8,6 miliona stanovnika, od kojih je 4.400 zaraženo, a od posledica korona virusa preminulo je 114 osoba.

Pošto će toliko ljudi morati da ostane zatvoreno u kućama na neodređeno vreme, gradski sekretarijat za zdravstvo objavio je priručnik o praksama bezbednog vođenja ljubavi dok traje pandemija korona virusa.

"Vi ste svoj najbezbedniji se*sualni partner", navodi se u dokumentu na dve stranice, a građani se podsećaju da treba da peru ruke i sva pomagala koja eventualno koriste.

Pored samozadovoljavanja, "sledeći najbezbedniji partner je neko sa kim živite", ali se savetuje da se "se*s preskoči ako se osoba ili njen partner ne osećaju dobro".

Poljupcima se, preko pljuvačke, respiratorna infekcija koju izaziva novi korona virus može brzo proširiti, ali sam virus još nije otkriven u drugim telesnim tečnostima koje se luče tokom odnosa, prenosi "Glas Amerike".

"Znamo da se drugi korona virusi ne prenose efikasno se*sualnim putem", navodi se u uputstvima.

Guvener Njujorka naredio je svim radnicima koji ne obavljaju poslove od vitalnog značaja za zajednicu da ostanu kod kuće, a građanima je dozvoljeno samo da izađu da kupe potrebne namirnice ili radi povremenog vežbanja na otvorenom.

Zbog toga, mnogi će imati na raspolaganju obilje slobodnog vremena. Posle prirodnih nepogoda, poput mećava ili uragana, u mnogim gradovima događa se bebi bum, skok u broju novorođenih beba, pa je to možda i navelo zdravstvene vlasti Njujorka da objave ovaj priručnik, u kojem se Njujorčanima preporučuje da imaju i koriste "efikasna sredstva za kontracepciju", tokom nedelja koje dolaze.

Zvaničnici podsećaju i da nije dobar trenutak za onlajn upoznavanje partnera, a ljudima se preporučuje da svedu socijalne kontakte na minimum. Držanje razdaljine u društvu na dva metra i dalje je osnovna preporuka, kao i to da se šta god da radite stalno, stalno peru ruke...

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da ne izlazite napolje i da redovno perete ruke, socijalna distanca i higijena su najvažniji u prevenciji.

#Ljubav

#Seks

#koronavirus

'