AKTUELNO

Izbegavaju da se viđaju, održavaju odnos preko telefona i pokušavaju da ga sačuvaju na daljinu.

Ako volite nekog, pokažite mu to tako što ga nećete grliti. Ne dodirujte ga uopšte. Zaboravite na poljupce. Izjavite mu ljubav udaljivši se od njega bar dva metra. Ne, bilo bi najbolje da ga uopšte ne viđate. Povucite se u svoj kutak dok se bura ne stiša. Sačekajte da oluja prođe, a do tada poštujte preporuke stručnjaka koje kažu da ćete partnera i sebe sačuvati opasnosti od virusa korona tako što ćete intimu odložiti sa strane. “Zamrznuti” je dok se situacija ne vrati u redovno stanje.

Ovako otprilike izgleda većina veza u poslednjih mesec i po, otkako je proglašena pandemija kovida 19. Bliskost je prva preporučena stvar za “odstrel”. Tako su mnogi parovi prestali da se grle, ljube i vode ljubav, a neki su sasvim prestali i da se viđaju, verujući da će tako sačuvati svoje i zdravlje najbližih. Ima i onih kojima je susret postao nemoguća misija, zato što žive u udaljenim mestima, pa i državama, a putovanja su sada stavljena na čekanje. Ko zna kada će moći da kupe kartu sa kojom će jedno drugom opet poleteti u zagrljaj.

Foto: Unsplash.com

Telefonska veza je tako postala najbezbednija. Iako bez pisama od papira u kojima se piše i čita čežnja, sve ovo pomalo podseća na povratak platonske ljubavi sa kojom je, kako je zapisala Desanka Maksimović, sreća lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da.

Da li je za mnoge parove to zaista stanje koje žive, a intimni odnosi nešto što će se vratiti u igru tek kada struka kaže da je opasnost od širenja virusa prošla? Koliko je partnerima uopšte i stalo do seksa, jer su zabrinuti za zdravlje, posao, finansije? Hoće li se ovo stanje, kao i na ostale sfere života, odraziti na veze, na njihovu formu, ali i suštinu?

Marko Braković, psihoterapeut i pisac, siguran je da promena na polju ljubavi svakako već ima, ali da se ne odnose na sve.

- Mislim da parovi koji žive zajedno i dalje praktikuju bliskost, ili bar tako izgleda kada ih pogledate na ulici - kaže sagovornik “Života plus”. - Naravno, to važi i za one koji dele zajedničku izolaciju i ne moraju da se drže na distanci. Baš kao što izlivi ljubavi i nežnosti ne izostaju prema deci, ukoliko se cela porodica nalazi u karantinu.

Ali, tamo gde ne postoji zajednički prostor za izolaciju, već svako živi u svom stanu, pogotovo ako tu borave i ostali, stariji članovi porodice, parovi su uglavnom na distanci. Izbegavaju susrete, štede na bliskosti, ne prepuštaju se nežnosti i strasti.

BLISKOST NA ČEKANjU

Foto: Unsplash.com

Ako je intima postala nepoželjna, jer je upravo ona potencijalni okidač za prenošenje virusa, ljubavni odnosi su onda značajno okrnjeni. Insistira se na fizičkoj udaljenosti, a tu onda nema mogućnosti za poljupce, zagrljaje i seks. Neki parovi se plaše da se ne zaraze ili da ne zaraze jedno drugo, pa izbegavaju da se viđaju, održavaju odnos preko telefona i pokušavaju da ga sačuvaju na daljinu. Ima nečeg arhaičnog u tome, jer podseća na trenutni trijumf platonske ljubavi. Kako bi to u budućnosti moglo da se odrazi na vezu, ukoliko se situacija sa pandemijom ne stiša?

Stručnjaci kažu da je sve individualno, jer zavisi od toga kako su stvari bile posložene pre vanrednog stanja, koji su bili prioriteti u odnosu i na čemu su partneri, pre svega, insistirali.

- Osim toga, važno je da znamo da je Platonova ideja o idealnoj polovini nanela prilično štete partnerskim odnosima u načelu, jer implicira da nismo kompletna osoba ukoliko nemamo vezu. To zapravo stvara čitav niz pogrešnih uverenja, kao i pritisak da se mora biti sa nekim po svaku cenu. Ne mora. Možete da budete potpuna i ostvarena osoba i bez partnera. A u eri digitalnih mreža i aplikacija nema potrebe da bilo šta posmatramo sa daljine, pa tako ni praktikovanje intime u trenucima fizičke razdvojenosti - kaže Braković.

I dok se parovi uzdržavaju od susreta oči u oči, mnogi bračni drugovi trenutno spavaju u odvojenim sobama iz istog razloga - straha od zaraze, pogotovo ako jedno od njih radi na kriznom radnom mestu (lekari, vojnici, policija...), što u osnovi znači da je seksualni život sasvim minimalizovan.

Koliko bi to mogla da bude pretnja za brak, ako ovo još potraje? Sagovornik kaže da rasplet i ovakvog zapleta zavisi od odnosa do odnosa. Nijedan brak svakako nije isti, pa je teško podvući univerzalnu crtu.

Foto: Pixabay.com

- Sve zavisi od toga koliko je supružnicima pre proglašenja pandemije seks bio važan. Onoliko koliko im je bio bitan, toliko će im biti lakše ili teže da ga se odreknu u ovoj situaciji. Jasno je da će udaljeni parovi koji su se ranije, pre svega ovog, već ohladili, funkcionisati manje-više isto kao pre - smatra psihoterapeut.

VIDEO-POZIVI, VIDEO-SEKS

Emocionalni odnosi su zbog globalne situacije svakako u nekoj vrsti tranzicije. Što se pre vratimo u normalne, redovne tokove, i oni će pretrpeti manje promena i negativnih posledica. Psihoterapeuti su zabrinuti za veze u kojima je stres uzeo primat, pa parovi na bliskost i ne misle, niti čeznu za njom. Mnogi, čak iako se ne plaše da će ih partner zaraziti ili oni njega, zbog briga i straha od cele situacije imaju problem sa libidom. Koliko je važno razumevanje partnera u takvim okolnostima? Stručnjaci su jedinstveni da se bez njega dalje ne može, jer supružnici moraju da pokažu da su jedno uz drugo kada se pojave prepreke koje samo zajedno mogu da savladaju.

- Međusobno razumevanje je jedna od osnovnih stvari koje čine kvalitetnu vezu i čuvaju bliskost. Ovo je naročito bitno sada kada je gotovo kompletna civilizacija samoizolovana, pa će ovo biti veliki, veliki test za mnoge veze i brakove - kaže Braković.

Foto: Unsplash.com

I zato je značajno da se okrenemo jedni drugima. Da ako nam je stalo ne dozvolimo da nestanemo u ovom vrtlogu. Uprkos svim preporukama, pa i zabranama, važno je da se nežnost, ljubav i strast upravo sada razmenjuju, pa čak i u virtuelnoj formi.

- Eto prilike da internet sada dodatno iskoristimo, kad nam je on već jedini prozor kroz koji možemo da vidimo i čujemo drage ljude. Video-pozivi postaju vrlo važni za održavanje veze i to je jedna od dobrih stvari koje možemo da iskoristimo. Video-seks? Naravno, zašto da ne?! - savetuje psihoterapeut.

Sagovornik za kraj poručuje da će veze koje su do sada imale kvalitet najverovatnije izdržati ove krizne trenutke. Sačuvaće ih ljubav, razumevanje, kompatibilnost i sadržajno vreme koje će provesti u zajedničkoj izolaciji, na propisnoj udaljenosti, sa maskama ili preko telefona.

Foto: Unsplash.com

- A one veze u kojima takvi momenti nisu postojali ranije, sigurno će biti u dodatnom problemu - zaključuje psihoterapeut.

BEZ KLjUČNIH ODLUKA

Svađe i razmirice su slika kojom bi mogla da se opiše trenutna svakodnevica mnogih parova, jer tenzija generalno boji ove prolećne dane. Posle njih neke priče će se sigurno okončati, a neke će imati lep epilog. U svakom slučaju, sagovornik “Života plus” savetuje da sačekamo da situacija prođe, pa da onda odlučujemo šta ćemo dalje.

- Ne donosite sada nikakve ključne odluke kada je partnerski odnos u pitanju. Kada sve prođe, sagledaćete ga bolje i mudrije i trezvenije promisliti o njemu - tvrdi Braković.

#Ljubav

<
'