AKTUELNO

Opšte je poznata fraza da se "žene ulepšavaju jedna za drugu", jer muškarci na mnoge detalje i ne primete ma koliko se mi potrudile. Žena primeti sve, i kod muškarca a pogotovu kod pripadnica lepšeg pola.

Međutim, postoji ta jedna stvar koju muškarac ne može da ne primeti i na koju uvek reaguje a koja ga veoma odbija, pogotovu kad su s*ksualne aktivnosti u pitanju.

Ženske suze mogu imati negativan uticaj na s*ksualnu želju muškaraca, pokazala je jedna studija. Naime, naučnici su otkrili da kada žena plače – šalje "hemijski signal" koji smanjuje uzbuđenje kod muškaraca, a proces istraživanja da li su ovi efekti identični za oba pola, još uvek traje...

Foto: Unsplash.com

U okviru jedne od mnogobrojnih studija, naučnici su prikupljali suze od dobrovoljnih učesnica koje su plakale dok su gledale tužne filmove. Jednom delu muškaraca je dat rastvor soli i vode a drugoj grupi su date prikupljene suze žena, paralelno im pokazivajući fotografije žena koje su plakale, odnosno njihovih lica.

Eksperiment kako bi imao realan vrednosni sud, su ponovili u kratkom vremnskom periodu zamenivši rastvor i suze kao i prikazivane slike. Istraživači su tada konstatovali da muškari koji su mirisali suze ocenjivali su lica žena koje plaču manje privlačnim od onih koje su prikazivane dok su mirisali rastvor soli i vode.

U čemu je stvar?

Nivo testosterona u muškoj pljuvački je opao u proseku za oko 13 posto nakon što su nanjušili suze, a dok su mirisali rastvor soli ostao je isti.

Uz smanjenje nivoa testosterona, njihovo fiziološko stanje mereno temperaturom kože, disanjem i otkucajima srca se takođe promenilo. Aktivnost mozga merena magnetnom rezonancom se smanjila kada su bili u kontaktu sa ženskim suzama, s*ksualne želje skoro da nije bilo.

Celo ovo istraživanje otvara mnoga druga pitanja, recimo, zašto i kako muškarac može da nanjuši ženske suze i da li zaista može da razlikuje običan rastvor soli od ženskih suza?

Iako mnoge žene znaju da "proteraju svoje" upravo uz pomoć suza, muškarci to očigledno umeju da "namirišu" ali već hiljadama godina ostaju nemi na njih. Jedino što nam je sad jasno jeste da iako "progutaju" naše suze, izlažemo se opasnosti da ukoliko ih zloupotrebljavamo prestanemo da budemo atraktivni našem partneru.

Autor: Z.L.

#Seks