AKTUELNO

Kada je u pitanju seks, mnogima od nas nije prijatno da tražimo ono što želimo. Možda se osećate neprijatno ili ranjivo, ili jednostavno ne znate šta bi trebalo da tražite. Dakle, kako možete da shvatite šta želite u krevetu, a zatim da to isto kažete svom partneru?

Sertifikovani trener za odnose, Džordžija Grejs, otkriva na koji način ćete partneru reći koje su vaše želje u seksu.

– Ovo je tako uobičajena briga i ljudi često kažu “Ne mogu da tražim ono što želim jer ne znam šta želim” – kaže ona. Pre nego što započnemo komunikaciju u krevetu, Džordžija ističe da je prvo potrebno da odgovorite na ključna pitanja: Šta je dobro za moje telo, kako želim partner da me dodiruje, ko sam ja kao seksualna osoba? Morate odvojiti vreme da zaista razmislite i upoznate sebe.

– Imamo ideju da seks treba da se dešava sam od sebe i da ne morate da kažete partneru šta želite -ako vas voli, samo treba da poznaje vaše telo i da zna šta želite. Trebalo bi sve da bude lako i bez komunikacije. Ali, to se veoma retko dešava – kaže ona.

Prema Džordžiji, seksualna komunikacije je često ključ za odličan seks: ona je od vitalnog značaja za zdrav, ispunjen seksualni život. Bez toga, seksualna iskustva mogu biti razočaravajuća, jer zanemarujemo svoje prave želje. Što je najvažnije, seksualna komunikacije ne neophodna i za pristanak na seks.

– Samo zato što ste imali seks nekoliko puta, to ne znači da znate sve o telu te osobe, kako želite da je neko dodiruje ili šta joj je dobro. Što više pričate, to će vam više zadovoljstava biti dostupno – kaže ona.

Foto: Pixabay.com

Kako da u krevetu dobijete baš ono što želite?

Džordžija otkriva koje su to tehnike i vežbe koje preporučuje svojim klijentima, a koje dovode do zadovoljstva u krevetu.

Jedna od njih je igra od 3 minuta. Naizmenično pitajte svog partnera kako bi želeo da ga dodirujete tri minuta? I onda, kako bi voleo da me dodiruješ 3 minuta? Ova jednostavna pitanja otvaraju razgovor. Možda postoje želje koje nikada ranije niste rešili sa svojim partnerom – sada je vreme da ih bez stida iznesete.

– Ako postavljate pitanja, uvek ćete naučiti nešto novo – kaže Džordžija.

Sesije vežbanja i “igranja” su takođe korisne. Vežbanje može početi sa odećom, fokusirajući se na neerogena područja i pitajući svog partnera kako bi voleo da ga dodirujete (dugo maženje, poljubac, masaža, na primer).

Igre su lak način da se probije led i da se aktivno udubite u potrebe jedno drugog. Nastavite razgovor i posle seksa, iskreno pitajući partnera “Kako ti je bilo?” ili “Šta ti je bilo najprijatnije?”.

– Uvek želim da osporim misao da ako komunicirate, to vas sprečava da uživate u trenutku i kvari vam raspoloženje tokom seksa. Mislim da radi upravo suprotno – osigurava da oba partnera budu zadovoljena – objašnjava Džordžija.