AKTUELNO

Iako često zanemarivana, stopala su deo tela kojem je takođe potrebna redovna i kvalitetna nega, naročito pred leto. Odgovarajućim preparatima izbeći ćete grubu i ispucalu kožu koja je i zdravstveni i estetski problem.

Osim odabira savršene boje, određene stvari morate imati na umu kad sami radite pedikir, a dr Žaklin Sutera iz Njujorka deli s vama trikove kako do savršenog pedikira, piše Ordinacija.hr.

Sečenje noktiju - Nokte secite ravno tako da ostane malo više sa strane. Ako ih ne skratite dovoljno i pravilno, postoji rizik od urastanja u meso.

Vratite kožicu na mesto - Ovo je jedan od najvažnijih koraka za lepotu noktiju. Ako nemate originalan pribor, dobro će vam doći tanki drveni štapić. Jednostavno kožicu pogurajte prema korenu nokta. Ukoliko je imate puno i previše, nabavite posebne makazice.

Koristite kreme redovno - Ova navika sprečava pojavu suvih peta i kože stopala. Koristite kremu koja je napravljena baš za stopala jer je ona dovoljno jaka da se apsorbuje na tako debeloj koži, savetuje dr Sutera.

Podloga pre laka - Koristite zaštitni premaz pre laka za nokte jer će on zagladiti površinu nokta ali i stvoriti barijeru između laka i nokta tako da nećete imati problema sa skidanjem, na primer, jako tamnog laka za nokte.

Pravilno mazanje - Nanosite tanke slojeve laka jer ćete tako izbeći pojavu mehurića vazduha i lak će duže trajati na noktima. Krenite uvek iz sredine nokta prema krajevima. Svaki sloj laka neka se suši bar 2 minuta, a poslednji najmanje pola sata.

Šta ne smete da radite prilikom kućnog pedikira?

Ne koristite tupe i prljave predmete, ako možete nabavite one od nerđajućeg čelika. Redovno ih čistite antiseptikom. Ako koristite kamen ili turpiju za pete, ne držite ih blizu tuša. Ne delite pribor s članovima porodice.Ne ostavljajte lak na noktima duže od 2 nedelje. "Ako lak tako dugo stoji, on deluje na sušenje površine nokta što može rezultirati flekama i promenom boje. Gljivice se takođe mogu razviti ispod laka koji dugo stoji", napominje stručnjak.

#Pedikir

<
'