AKTUELNO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković posetio je crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u Nici, koju su osnovali izbegli Rusi 1920. godinu, a koju odnedavno koriste i vernici Srpske pravoslavne crkve u Francuskoj

Novak je pokazao izuzetno strpljenje i naklonost prema deci i roditeljima koji su došli na druženje posle liturgije.

Jelena Radojčić i njene drugarice su pripremile malu pozorišnu predstavu u kojoj je Novak dobrovoljno glumio strašnog crvenog lava na oduševljenje dece.

Razgovarajući sa predsednikom Saveza Srba Francuske Đurom Ćetkovićem Novak je rekao:

- Divno je videti ovoliko dece. Najbolji način da se očuvaju naša baština i identitet je kroz kulturu. Pozdravio bih sve Srbe iz Francuske i iz celog sveta i svima bih se zahvalio što i dalje veruju u naš narod, što i dalje veruju u našu zemlju Srbiju, što se trude da svako na svoj način u različitim delovima sveta organizuju ovakva okupljanja i stvore zajednice, svako prema svojim mogućnostima.

Đoković će pomoći Savezu Srba Francuske da kapela koju koriste bude stalno mesto molitve i okupljanja naših ljudi, posebno dece, u ovom gradu na Azurnoj obali.

- Bez obzira koliko smo nedaća prošli kao narod jako je lepo videti kako se svi zajedno okupljamo, pa evo i ova mala zajednica daleko od domovine neguje kulturu i zajedništvo i prijateljstvo. Drugarstva se tu rađaju među decom. To je ono najbitnije, da se držimo zajedno, a ne da čekamo neke nedaće i nesrećne trenutke da bi se ujedinili. Ono što nas čini jedinstvenim je taj borbeni duh, taj neki pozitivni inat da se nikada ne predajemo i sa jako malo sredstava mi smo u stanju ne samo da preživimo nego da živimo stvarno nadahnuti - istakao je Đoković.

Novak je obećao da će doći na gala veče 800 godina autokefalije Srpske pravoslavne crkve, koje pripremaju parohija Svetog Save u Parizu i Savez Srba Francuske krajem oktobra 2019 godine.

#Crkva

#Francuska

#Novak Đoković

#Sport

#Teniser

'