AKTUELNO

Dvostruki svetski šampion Fernando Alonso rekao je da bi Mik Šumaher trebalo da iskoristi prvu priliku koja mu se ukaže i pređe u Formulu 1.

Sin sedmostrukog svetskog šampiona Mihaela Šumahera, juče je tesitrao bolid Ferarija u Bahreinu. Prezime Šumaher se tako posle 10 godina vratilo na bolid Formule 1.

Mik Šumaher je vozio 56 krugova i bio je drugi najbrži na testiranjima. On će danas testirati bolid ekipe Alfa Romeo, druge ekipe Ferarija.

- Uvek je bolje što ranije ući u to. Nikada ne znaš kada će voz Formule 1 stići, kada si mlad. On je ove godine u Formuli 2 i pretpostavljam da će se na to koncentrisati. Ako ostvari dobre rezultate i dobije ponudu nekog tima u Formuli 1, trebalo bi da uhvati taj voz - rekao je Alonso za Skaj o 20-godišnjem Miku Šumaheru.

Alonso je juče testirao bolid Meklarena prvi put otkako je pre pet meseci završio karijeru u Formuli 1.

On je karijeru u Formuli 1 počeo kao 19-godišnjak u Minardiju, a godinu dana kasnije prešao je u Reno, sa kojim je osvojio dve šampionske titule, 2005. i 2006.

Karijera Mika Šumahera je prošle godine pošla uzlaznom putanjom. On je osvojio Evropsku Formulu 3, pobedama u svih osam trka u poslednja tri meseca u sezoni, pa je prešao u Formulu 2.

Kao sin jednog od najboljih vozača Formule 1 svih vremena, Mik će biti pod velikom pažnjom javnosti, a njegovi savetnici ne planiraju da ga požuruju u Formulu 1.

- Nema potrebe za žurbom. Za Mika je važno da jednog dana, nadam se ne kasno, uđe u Formulu 1 i da se tamo zadrži dugo. Njegov cilj je, ne da brzo uđe u Formulu 1, već da stigne do nje kao dobro pripremljen vozač, kao što je učinio Šarl Lekler - rekao je Nikolas Tod.

On je sin predsednika Međunarodne automobilske federacije (FIA) Žana Toda, koji je bio direktor Ferarija u vreme kada je Mihael Šumaher postizao najbolje rezultate, na početku dvehiljaditih.

#Fernando Alonso

'