AKTUELNO

Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da prihvata mogućnost otkazivanja Olimpijskih igara u Tokiju, ako se ne održe sledećeg leta zbog korona virusa.

Igre u Tokiju trebalo je da se održe ovog leta, ali su zbog pandemije pomerene na sledeću godinu, od 23. jula do 8. avgusta. Organizatori su nedavno saopštili da nemaju rezervni plan ako se takmičenje i naredne godine odloži zbog novog virusa.

"Ne možeš zauvek da zaposliš 3.000 do 5.000 ljudi u organizacionom komitetu. Ne možete da dozvolite da sportisti budu u neizvesnosti", rekao je Bah za Bi-Bi-Si (BBC).

On je rekao i da se nada da bi Igre u Tokiju narednog leta mogle da budu jedinstvene i da "pošalju poruku solidarnosti celog sveta, koji se ponovo ujedinio i slavi pobedu nad korona virusom".

"Nema nacrta za to, pa iz dana u dan moramo da izmišljamo točak", naveo je Bah.

Premijer Japana Šinzo Abe rekao je da će biti teško organizovati Igre ako se ta zemlja uspešno ne izbori sa korona virusom. Direktor Japanske lekarske asocijacije rekao je da sve zavisi od vakcine.

Upitan da li se slaže, Bah je odgovorio: "Za ovo pitanje se oslanjamo na savet Svetske zdravstvene organizacije".

"Ustanovili smo jedan princip: da organizujemo ove Igre u bezbednom okruženju za sve učesnike. Niko ne zna kako će svet izgledati za godinu dana, za dva meseca. Zbog toga moramo da se oslanjamo na stručnjake i da donesemo odgovarajuće odluke u odgovarajuće vreme na osnovu tog saveta", rekao je Bah.

Zimske olimpijske igre u Pekingu na programu su u Kini 2022. godine, nekoliko meseci po završetku Igara u Tokiju. Bah je naveo da mu je Abe jasno rekao da, što se je Japana tiče, sledeće leto je "poslednja opcija".

"Ne možete svake godine da menjate ceo sportski kalendar medjunarodnih takmičenja. Ne mogu sportisti da žive u neizvesnosti. Ne možete se toliko preklapati sa budućim Olimpijskim igrama, pa shvatam takav pristup naših partnera iz Japana", naveo je Bah.

Upitan koliko je uveren da će se Olimpijske igre u Tokiju održati, Bah je rekao: "Moramo biti spremni na različite scenarije".

#Olimpijada

#Tokio

'