AKTUELNO

Novak Đoković je diskvalifikovan sa US Opena pošto je lopticom pogodio linijskog sudiju, a mnogi su požurili da ga osude zbog "frustriranosti i besa" koja ga je koštala 18. grend slema.

Šta bi bilo da su supervizoru i glavnom sudiji dozvolili da pogledaju snimak? Možda se pravilo promeni posle US Opena...

Foto: Tanjug AP/Seth Wenig

Smatraju da je agresivno udario lopticu i da je zbog toga pogodio Loru Klark, odnosno da nije bilo slučajnosti u njegovom potezu. Na temelju toga mnogi su ga osudili, ali se na društvenim mrežama pojavio snimak koji dokazuje da je sve bilo slučajno.

I na ovom snimku se vidi kako je Lora Klark pala na zemlju nakon što je pogodila loptica u grlo, ali isto tako dokazuje da to Novak Đoković nije uradio namerno.

U odluci organizatora turnira navodi se da je Đoković prekršio član pravila grend slema o zloupotrebi loptice, za šta se inače izriče finansijska kazna i usmena opomena, a eventualno i oduzima poen. Uz to, postoji i diskreciono pravo glavnog sudije da za taj, ali i svaki drugi prekršaj pomenutih Pravila, nekoga diskvalifikuje.

Šta tačno znači "zloupotreba loptice"? I to je pojašnjeno...

Foto: Tanjug AP/Seth Wenig

"Igrači/ce ne smeju da divlje, na opasan ili besan način udaraju, šutnu ili bace tenisku lopticu na sportskom kompleksu na kome se turnir održava, osim u razumljivom pokušaju da dođe do poena, što uključuje i zagrevanje. Radi pojašnjenja ovog pravila, zloupotrebom loptice se podrazumeva udaranje loptice sa namerom da ona ode van terena, udaranje loptice na opasan ili neodgovaran način na samom terenu, ili udaranje loptice bez svesti o posledicama (tog udarca)", stoji u pravilniku, a navijači veruju da je sledeći snimak dovoljan dokaz da Đoković nije povredio ovo pravilo.

Srpski teniser je lagano izvadio loptu iz džepa i bez prekomerne sile je udario, međutim izgleda da je i to bilo dovoljno da Lorki Klark pozli.

"Hvala Bogu na tehnologiji. Novi snimak izbliza pokazuje šta se desilo. Tu se vidi kako Nole, 'u besu', 'snažno udara' lopticu i pogađa sudiju. Pa, to je bio kraj gema, imao je lopticu u džepu i vratio ju je skupljačima. Lagali su nas! Molim vas, delite ovo!", samo je jedan od komentara.

#Novak Đoković