AKTUELNO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković 10. put se plasirao u finale turnira masters serije u Rimu, pošto je danas u polufinalu pobedio Norvežanina Kaspera Ruda u dva seta, sa 7:5, 6:3.

Ovo je bio prvi međusobni susret Đokovića i Ruda, koji jetrenutno 34 teniser sveta.

Podsetimo, Novak je u četvrtfinalu eliminisao Nemca Dominika Kepfera posle velike borbe u tri seta, dok je Rud iznenadio četvrtog nosioca Matea Beretinija.

Novak će se za titulu boriti protiv boljeg iz duela Šapovalov - Švarcman.

TOK MEČA:

DRUGI SET

6:3 - Pobeda! Novak lako uzima gem na svoj servis i osvaja drugi set, a time i meč!

5:3 - Novak je imao priliku da završi meč, ali će posle propuštene dve brejk lopte morati da servir.

5:2 - Lako i na njegov servis, Đoković povećava razliku još jednim osvojenim gemom.

4:2 - Novak lako do brejka, uzima gem sa nulom.

3:2 - Đoković je sprečio rivala da gem uđe u igru na razliku 

2:2 - Posle onako dugog gema, ovaj četvrti je bio kratak, a Rud ga je osvojio posle sjajne reakcije na mreži na kojoj mu je i Novak čestitao

2:1 - Rud dolazi do brejk lopte, a vidno iznervirani Đoković je odreagovao, na šta je dobio opomenu sudije. Odgovorio je fantastičnom dijagonalom. Na drugi servis, pri prednosti za Ruda, Đoković je odservirao neuhvatljiv as. Nakon četiri brejk lopte uspeva Đoković da sačuva servis. 

1:1 - Imao je Rud 40:15, da bi na kraju Novak preokrenuo i došao do brejk lopte. Treći put je sudija pogrešio, objasnio mu je Novak, ali je sudija ostao pri odluci da je loptica protivnika dotakla liniju. Uspeo je da spasi dve brejk lopte Kasper i izjednači. 

1:0 - Novak siguran na svoj servis, bez izgubljenog poena, osvaja prvi gem u drugom setu.

PRVI SET

7:5 - Novak osvaja prvi set! U 12. gemu ponovo oduzima servis sjajnom Norvežaninu i tako dolazi dolazi do prednosti od 1:0 u setovima.

6:5 - Preokret! Nakon gema koji je trajao 12 minuta i u kome je Novak spasao tri brejk lopte, ipak uspeva da završi gem u svoju korist. 

5:5 - Zanimljivu sliku videli smo pred početak 10. gema. Norvežanin je pauzu proveo stavljajući hladne obloge na glavu. Imao je dve set lopte. Međutim, dobrom bekhend dijagonalom uspeo je Novak da sačuva prvu set loptu. Skraćenom loptom sačuvao je i drugu. Napravio je seriju, sa četiri osvojena poena došao je do prednosti i uspeo da vrati brejk.

Novak je žestoko oštećen u odlučujućem gemu. Pri rezultatu 15:15, Rud je poslao servis u aut, a sudija je dosudio poen Norvežaninu. Bunio se Novak, ali uzalud, oduka nije promenjena. Na snimku se jasno videlo da je lopta završila u autu.

4:5 Novak je brzo došao do 40:15, nakon drugog servisa uspeo je da sačuva svoj servis. Te će pritisak biti na Rudu koji će servirati za prvi set. 

3:5- Norvežanin bez sumnje igra meč svog života. Stigao je svaku skraćenu loptu Novaka, sa nulom je osvojio gem, te će na Novakov servis pokušati da dođe do prvog seta. 

3:4 Odgovorio je Novak na najbolji mogući način, sa dva vezana asa. Još važnije dobio je na svoj servis nulom. Zanimljivo je da je ovaj kompletan gem završen za 76 sekundi. 

2:4 - Novak propušta dve prilike za brejk! U gemu koji je trajao gotovo 11 minuta Srbin je propustio priliku da stigne do izjednačenja. 

2:3 - Razbudio se Đoković u petom gemu. Tri gem lopte je imao, a konačno je proradio i drop-šot. Đoković je ovaj gem dobio nulom. 

1:3 - Norvežanin je i četvrti gem otvorio dominantno. Činilo se da svaka duža razmena u dosadašnjem toku meča pripada njemu. Brzo je i u ovom gemu došao do 30:0. Ipak, odlično se odbranio Novak i ponovo izjednačio. Do kraja je Rud uspeo da odbrani svoj servis i dodatno uveća prednost.

1:2 - Gem je počeo identično kao i prvi na Novakov servis. Rud je imao 30:0, brzo je Novak izjednačio. Mučio je Novaka drop-šot, stigao je Rud do loptice i do prve brejk lopte. Norvežanin vodi sa 2:1. 

1:1 - Norvežanin je bio siguran na svoj servis. Odlično je servirao, a sigurnim forhendom je gem dobio 40:0. 

1:0 - Prvi servis imao je Novak Đoković, započeo je gem sa dve greške.  Odlično je potom servirao Novak, brzo je prokrenuo situaciju. Ipak, igralo se na razliku. Siguran je bio Novak za 1:0. 

#Kasper Rud

#Novak Đoković