AKTUELNO

Nakon Mastersa u Rimu viđene su određene promene na listama koje objavljuje Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP).

Pored dobro poznate ATP liste postoji i ATP trka (ATP Race) koja računa samo bodove osvojene od početka sezone i ona se retko publikuje.

Novak je pre turnira u Rimu bio na trećoj poziciji na ovoj list, međutim, nakon plasmana u finale Mastersa u Italiji skočio je na drugo mesto.

Najviše pažnje na ovoj listi izazvao je trenutni plasman proslavljenog švajcarskog tenisera Rodžera Federera.

Federer je u 2021. godini 249. teniser sveta, a na zvaničnoj ATP listi je trenutno na osmom mestu!

ATP je doneo odluke koje maksimalno idu na ruku Švajcarcu, koji je od Australijan opena 2020. godine odigrao samo jedan meč. Prošle godine ATP je doneo pravilo o zamrzavanju bodova tokom pandemije korone, što je omogućilo Federeru da tokom 2020. i 2021. godine ne gubi bodove, iako ne igra na turnirima.

I drugo pravilo ATP kao da je smišljeno zbog Švajcarca... Radi se o takozvanom "zamrznutom renkingu". On se povremeno omogućava igračima koji propuštaju turnire zbog povreda.

ATP trka je izuzetno važna, jer se po njoj gleda na kraju sezone ko je bio najbolji teniser te godine. Stefanos Cicipas je trenutno prvi sa 3110 bodova, a odmah iza grčkog tenisera je srpski as Novak Đoković, koji ima 190 bodova manje.

Zanimljivo, ATP retko na svojim nalozima na društvenim mrežama objavljuje stanje na ovoj listi, bar nisu kada je Novak bio na čelu. Međutim, čim je Srbin pao sa vrha, počeli su da joj pridaju dosta više pažnje.