AKTUELNO

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije ugostio je danas srpske vaterpolo reprezentativce koje je blagoslovio pred put na Olimpijske igre u Tokiju uz poruku da će uspeh sigurno postići ako budu jedinstveni.

Ispred Vaterpolo saveza Srbije, patrijarhu Porfiriju predsednik saveza Viktor Jelenić poklonio je plaketu, dok je vaterpolo kapicu sa brojem dva patrijarhu poklonio kapiten reprezentacije Filip Filipović.

U Patrijaršiji su bili i drugi članovi Vaterpolo saveza Srbije, kao i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Patrijarh je vaterpolistima poručio da postići uspeh ne zavisi samo od toga koliko su oni dobri, nego i od toga ko je s druge strane.

Kako je pojasnio, ti koji su sa druge strane nisu neprijatelji, već učestvuju u igrama uz duh takmičenja ko će biti bolji.

Patrijarh kaže i da je smisao takmičenja da budemo bolji od sebe, a da u pobedi prepoznajući drugog prepoznamo da je i taj drugi, iako je izgubio, učestvovao u radosti naše pobede.

"Olimpijske igre su borba za vrlinu", poručio je patrijarh i naveo da je u prevodu antičke poslovice na srpski "U zdravom telu, zdrav duh" izostavljeno da je potrebno moliti se za zdrav duh u zdravom telu.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

"Iz te poslovice izvlačimo zaključak da je cilj igara iskazivanje vrline, a Olimpijske igre su mesto gde se slavi vrlina", kazao je patrijarh.

Poželeo je uspeh vaterpolistima uz poruku da budu bolji od sebe i uz molitvu Bogu da rezultat bude najbolji.

"Ako budete kao jedan organizam, uspeh je zagarantovan", poručio im je patrijarh uz želje i molitvu da se vrate sa medaljom.