AKTUELNO

Srbiju će u Tokiju predstavljati 86 takmičara.

Završeno je predstavljanje reprezentacija i položena Olimpijska zakletva.

Vatromet! Slogan Olimpijskih igara u Tokiju je brže, više, jače, zajedno!

Odbrojavanje se polako završava, kreće ono pravo, počinju Olimpijske igre u Tokiju.

Tačnije, već su počele dva dana ranije, ali za sve ljubitelje sporta, tradicionalno, startuju tek onda kada svi sportisti učesnici prodefiluju na svečanoj ceremoniji otvaranja, koja krenula od 13 sati po srednjeevropskom vremenu. Na stadionu kapaciteta 68.000 neće biti gledalaca, osim zvaničnih olimpijskih delegacija, sponzora...

Foto: Tanjug AP/Lee Jin-man/David J. Phillip

Srbiju će u Tokiju predstavljati 86 sportista i sportistkinja u 15 sportova, a čast da nose zastavu na ceremoniji otvaranja prvi put će imati dvoje naših predstavnika, a to će u Tokiju biti košarkašica Sonja Vasić i vaterpolista Filip Filipović.

Tokio je inače drugi put domaćin Letnjih olimpijskuh igara, a Japan već četvrti put, posle 1964 (Tokio), Saporoa (1972, zimske) i Nagana (1998, zimske).

Foto: Tanjug AP/Lee Jin-man/David J. Phillip

Evo još nekih zanimljivih činjenica vezanih za aktuelne Olimpijske igre.

- Ukupan broj zemalja koji su poslali svoje takmičare u Tokio je 206.

- Monako je država sa najviše učešća na Olimpisjkim igrama (20), a najmanje zlatnih medalja - nijednu.

Foto: Tanjug AP/Lee Jin-man/David J. Phillip

- Bangladeš je sa 149.772,364 stanovnika (po popisu iz 2011. godine) najnaseljenija država koja nikad nije osvojila medalju na olimpijskim igrama.

- Nauru je sa 11.500 stanovnika najmanja zemlja učesnica Olimpijskih igara. Dosad je na šest Igara iz ove zemlje učestvovalo ukupno 13 takmičara. Nauru čeka na medalju od 1996. godine, kada je i debitovao na igrama.

Autor: