AKTUELNO

Mediji na nemačkom jeziku oštro kritikuju to što je najbolji teniser sveta Novak Ðoković dobio medicinsko izuzeće za nastup na Australijan openu u Melburnu, prenosi Dojče vele na srpskom.

"U utorak je završeno natezanje o učešću Novaka Ðokovića na Australijan openu. Srbin pakuje kofere i od 17. januara na Melburn parku brani titulu", piše bečki list Standard pod naslovom "Vanredna dozvola za izvanrednog sportistu", a prenosi Dojče vele na srpskom.

"Ðokoviću koji svoj vakcinalni status zadržava za sebe neophodna je ta vanredna dozvola jer je izvesno i dalje nevakcinisan. O medicinskom objašnjenju koje je neophodno za dozvolu se ćuti, ali navodno nije bilo popusta jer je Ðoković veliko ime“, dodaje list.

List podseća i na izjavu zvaničnika australijske države Viktorije koji je rekao da vanredne dozvole "nisu rupa za privilegovane tenisere".

"Sportski gledano, turnir će učešćem 34-godišnjaka bez sumnje dobiti na vrednosti. Australijan open bi bio mlak bez svog devetostrukog pobednika. Uz to, sa 21. gren slem titulom bi Ðoković postao samostalni rekorder", zaključuje Standard.

Zidojče cajtung na svom portalu podseća da je od oko 3.000 ljudi koji spadaju u karavan Australijan opena svega njih 26 dobilo posebno odobrenje, među njima i Ðoković.

Špigel na svom portalu ocenjuje da je to što Ðoković očito nevakcinisan ide u Australiju "nova epizoda u seriji eskapada teniske zvezde kada se radi o zdravstvenim pitanjima".

List Rajniše post posvetio je komentar ovoj temi, pišući o jadnom utisku koji su ovom prilikom ostavili Ðoković, organizatori turnira i posebno australijska država.

"Devetnaest meseci je Australija držala granice zatvorenim, ni mnogi državljani nisu mogli da dođu, porodice su bile razdvojene. A sada je data posebna dozvola za Ðokovićev dolazak. Dakle, baš za igrača koji se od svih tenisera najneodgovornije odnosio prema pandemiji, koji je 2020. organizovao Adrija tur sa ludim žurkama i tako doprineo širenju virusa. I to sve samo da bi najveća teniska zvezda smela da igra u Melburnu. Time se šalje poruka da bogati i moćni mogu sve“, zaključuje list.

U sličnom tonu piše švajcarski portal Votson koji da kaže da se razume da Novak Ðoković ima slobodu da odluči o vakcinaciji protiv korone.

"Takođe, i slobodu da o tome javno govori ili ne. (...) Ali sada je Novak Ðoković obelodanio svoj vakcinalni status tako što je saopštio da je za dobio specijalnu dozvolu za ulazak u Australiju, zahvaljujući kojoj može da brani titulu u Melburnu. A mogao je da igra bez otkrivanja statusa.“

"To je vrhunac glumatanja i pokazuje oportunizam koji odlikuje ovog Srbina. Stalno je govorio da se njegova medicinska pitanja ne tiču drugih. On, koji je od netolerancije na gluten napravio biznis-model. Ðoković je o tome pisao knjige, i ima više veganskih restorana u Srbiji i Monte Karlu“, piše portal.

Dodaje se da je šamar za građane Australije to što "privilegovani i zdravi teniser sme da doputuje na osnovu specijalne dozvole. Bez obzira na to da li Novak Ðoković ima pravo na specijalnu dovzolu iz medicinskih razloga ili nema. Sport važi za najlepšu sporednu stvar sveta. Ali on je baš to: sporedna stvar".

#Novak Đoković