AKTUELNO

Srbija više nema predstavnika na Australijan openu jer je Miomir Kecmanović izgubio meč osmine finala od Gaela Monfisa - 5:7, 6:7, 3:6.

Tok meča, Kecmanović - Monfis 5:7, 6:7 (4:7)

Treći set:

Velika borba obeležila je početak trećeg seta. Nakon uvodna tri gema, Kecmanović je u četvrtom imao dve prilike za brejk, ozbiljno je pretio rivalu koji je još jednom uspeo da se izvuče iz teške situacije i izjednači na 2:2.

Potom je bilo "čupavo" i na gemu Kecmanovića, ali ipak je Srbin zadržao servis.

Delovalo je u tim trenucima da Monfis ima ozbiljnih problema. Često se oslanjao na reket, držao je led preko nogu tokom svake pauze i neverovatno je da je još uvek u igri za osvajanje trećeg seta.

Ne samo da je ostao u igri, već je i napravio brejk za 4:3.

Monfis je, vidno iscrpljen, skraćivao poene, ali to mu je donelo rezultat, pa je prvo potvrdio brejk (5:3), a onda još jednom uzeo servis Kecmanoviću za konačnih - 6:3.

Drugi set:

Odlično je Kecmanović otvorio drugi set nakon što je izgubio prvi.

Stigao je do brejka u trećem gemu, a brejk je potvrdio u narednom gemu pa je poveo sa 3:1.

Siguran je nakon toga bio Monfis, ali ono što je najvažnije, bio je i Kecmanović, pa je posle sedam gemova u drugom setu na semaforu pisalo 4:3.

Ipak, baš nakon tog momenta, Kecmanoviću je pala koncentracija, mučio se sa servisom, a njegov protivnik je to iskoristio kako bi vratio brejk i izjednačio na 4:4.

Odličan tenis su gledali navijači u Melburnu i kraj malih ekrana. Teniseri su snažnim i preciznim udarcima terali jedan drugog na puno trčanja, a nakon nešto više od sat i po vremena igre rezultat je bio 6:5 za Monfisa.

Opasno je bilo u gemu u kom je srpski teniser servirao za "živu glavu", Monfis je imao dve set lopte, obe je uspeo da spasi Kecmanović i da odvede set u taj-brejk.

Nažalost, tamo je opet presudilo iskustvo... Kecmanović je imao 4:2 uz prednost mini brejka, ali je od tog trenutka Monfis osvojio pet vezanih poena, što mu je donelo i drugi set.

Prvi set:

Sigurni su teniseri bili na startu meča. U uvodnim gemovima prvog seta, Monfis je stigao tek do jednog izjednačenja na servisu Kecmanović, ali Srbin se iz nezgodne situacije izvukao dobrim servisom.

Kada je reč o servisu Francuza, u prva tri gema Kecmanović nije osvojio nijedan poen na prvom servisu Monfisa, a onda je u četvrtom stigao do izjednačenja i prvi put zapretio rivalu.

Kako se set bližio kraju, Monfis je sve agresivnije pokušavao da preti Kecmanoviću. Svoje gemove je osvajao, a onda u 10. gemu pri rezultatu 5:4 imao tri vezane set lopte na servisu srpskog tenisera.

Ali onda je pet vezanih poena osvojio Miomir, ujedno i gem za 5:5! Sa tribina se čulo "ajmo, ajmo, Kecmane", a na terenu gromoglasno "idemo!".

To je dalo dodatnu motivaciju srpskom predstavniku u Melburnu koji je i na servis Francuza zaigra osilovito. Stigao je do tri vezane brejk lopte, ali na gotovo identičan način je Monfis izašao iz problema i osvojio gem za 6:5.

I, kada je preživeo teške momente, iskusni Francuz je dodao gas, i napravio prvi brejk u setu koji je osvojio rezultatom 7:5

Uoči meča:

Monfis (20. na ATP listi) je favorit za pobedu na ovom meču, ali 77. teniser sveta je već pobedio bolje plasirane od sebe na ovogodišnjem turniru u Melburnu.

Kecmanović je plasmanom u četvrto kolo ostvario najbolji rezultat na grend slem turnirima, ali ne planira tu da se zaustavi.

Podsetimo, srpski teniser je u prvom kolu trebalo da igra protiv Novaka Đokovića i u tom meču ne bi imao previše šansi za pobedu.

Nakon svega što se dogodilo Novaku, Kecmanović je poručio da će srpski teniseri pokušati da na neki način osvete Đokovića.

Ostali su završili učešće, a Miomir prvo izbacio "laki luzera" Karusa, a nakon što je njega pobedio, ostvario je trijumfe i protiv Tomija Pola (41.) i Lorenca Sonega (26.).

Dvadesetdvogodišnji srpski teniser veruje da može da izađe kao pobednik iz meča sa Monfisom.

- Monfis odlično igra, biće fizički naporan meč. Znam da će zavisiti dosta i od mene i da će biti puno dugih poena, da će biti mnogo prebacivanja, da neće brzo da se završi. Biće naporno, ali dobro igram i verujem da mogu i to da prođem - rekao je Kecmanović za "Žurnal".