AKTUELNO

Serena Vilijams najavila je odlazak u penziju. Četrdesetogodišnja zvezda tenisa izjavila da je svesna da se njena karijera bliži kraju!

Serena Vilijams (40) dala je intervju za medije gde je otkrila da uskoro napušta svet tenisa.

Zapravo to je najteža stvar u životu, ništa teže od toga ne mogu da zamislim. Ne želim da se ovo završi, ali sam istovremeno spremna za ono što sledi... Pristala sam na ovaj intervju jer sam htela da kažem da pravim iskorak u životu, iskorak u odnosu na tenis, ka drugim stvarima koje su važne za mene - poručila je slavna Amerikanka, bez otkrivanja kada će tačno prestati da se bavi "belim sportom", osim da se dan rastanka - baš primakao.

Serena je u Americi najbolji sportista svih vremena, u tenisu ima više grend slem titula nego Novak Đoković!

U žižu interesovanja njena porodica došla je ove godine kada je izašao film "Kralj Ričard" o životu njenog oca koji je "stvorio" nju i Venus.

Serena sve više vremena provodi sa mužem i ćerkom, dok mimo tenisa razvija i svoju modnu liniju.

Serena Vilijams je sve samo ne tipična teniserka. Ona ne liči na klasičnu teniserku - ima mnogo mišića, bujno poprsje koje bez pardona otkriva, istaknutu zadnjicu, jake mišićave noge i ne deluje graciozno dok skače u mestu kada pobedi.

Njen autfit je drečav, ona ga kreira i često izaziva smeh. Ali njen servis ume da pređe 200 km na sat, ona se po terenu kreće kao panter, vraća svaku loptu, ima ekstremno snažne udarce i napada iz svih situacija. Ovako agresivan ženski tenis nije postao miljenik stručnjaka, ali niko joj ne može poreći snagu, istrajnost i borbenost. Tako je naučena.

Svi znaju da je Serenu od treće godine trenirao otac Ričard Vilijams. O njemu će se govoriti da je "nešto između ludaka i genija". Iako je radio kao radnik u obezbeđenju, voleo je da gleda tenis i odlučio je da mu ćerke Venus i Serena postanu teniserke.

Napravio je plan od 78 strana, počeo i sam da igra, a trener mu je bio čovek sa nadimkom Stari Viski, kome je Ričard plaćao flašama pića. Serena i godinu dana starija Venus rodile su se u Saginou, država Mičigen, rodnom mestu njihove majke Orasin Prajs, zvane Brendi, medicinske sestre i udovice, koja je venčanjem sa Ričardom dovela i tri ćerke iz prvog braka: Jetundu, Lindreu i Ajšu. Ako se tome doda petoro dece iz Ričardovog prvog braka, sestre Vilijams imale su četu pomoćnika koja će im pomagati tokom budućih treninga. Porodica se brzo preselila u Kaliforniju, i to baš u Kompton, predgrađe Los Anđelesa.

Kompton je ozloglašeni deo grada poznat po bandama "bladsi" i "kripsi", crveni protiv plavih, gde su se ubistva dešavala svakodnevno, a policija je izbegavala da se meša. E, tu je mala Serena trenirala sa Venus, dok su im roditelji sprovodili tešku disciplinu.

Kretale su na spavanje u 10 uveče, a pošto su svi bili članovi Jehovinih svedoka, nisu slavili tradicionalne hrišćanske praznike niti ičiji rođendan. Nisu članovi nijedne političke partije i ne glasaju. Nisu ih puštali ni u školu, Orasin je devojčice učila kod kuće. Ipak, život u Komptonu uzeo je danak porodici: u jednom od uličnih obračuna bandi poginula je najstarija Orasinina ćerka Jetunde. Serena je nikada nije zaboravila: osnovaće kasnije fondaciju sa sestrinim imenom.

Ričard je devojčice ipak preselio na Floridu, u legendarnu akademiju Rika Mačija. Mači nije smatrao da su Venus i Serena preterano talentovane, ali je kasnije rekao da su ga oduvale njihova "goruća želja da trče za svakom loptom kao da im gori kosa".

Mislio je da se sportistkinje sa telima poput njihovih ne bave tenisom. Ipak, pristao je da u njegovom teniskom kampu treniraju besplatno ako dobije deo njihovih budućih zarada. Bio je to najbolji poslovni potez u Mačijevom životu. Serena je prvi profesionalni meč odigrala u 14. godini, 1995, a četiri godine kasnije osvojila je US Open. Ostalo je istorija.

Serena je veliki dobrotvor. U međuvremenu je osnovala mnogo fondacija za pomoć Afroamerikancima, ženama bolesnim od raka dojke, obolelima od side, postala ambasador Unicefa, dala mnogo novca u dobrotvorne svrhe, a poslednje što je uradila je kupovina više od četiri miliona maski u borbi protiv kovida 19 i podelila ih školama.

Završila je modni dizajn na univerzitetu, ima modnu liniju koja nosi njeno ime, voli da piše, lepo peva, tečno govori francuski i zaradila je 86 miliona dolara samo od novca sa turnira. O svotama koja dobija od reklama možemo samo da sanjamo.

Serena je bila u mnogim kratkim vezama, a jedna od njih je i sa slavnim reperom Drejkom. Ali muškarac njenog života je Aleksis Ohanijan, osnivač popularne platforme za društvene medije Redit.

Na mesto izvršnog direktora došao je 2014, kada je Reditova veb-stranica postala treća po posećenosti u Americi i vredna ogromnih 1,8 milijardi dolara. Teniska superzvezda i tehnološki guru upoznali su se u jednom rimskom hotelu 2015. Ohanijan je počeo da prati Serenu svuda gde je igrala.

Niko nije znao da je u osmoj nedelji trudnoće kada je januara 2017. osvojila Australijan open. Septembra iste godine par je dobio ćerku Aleksis Olimpiju. Dva meseca nakon rođenja Olimpije venčali su se u Nju Orleansu. Svadba je bila u ambijentu bajke "Lepotica i zver", sa svodovima i stolovima od cveća. Serena je nosila raskošnu princes venčanicu Aleksandera Mekvina, a na ruci dijamantski prsten vredan tri miliona dolara. Aleksisa je obukao "Armani".

Došli su svi koji im znače: Bijonse, Kim Kardašijan Vest, Džej Zi, Ana Vintur... Sve je bilo neformalno i raskošno, zvanice su sedele i ležale na sofama umesto na stolicama, na buket belih ruža u Sereninim rukama palo je nekoliko suza radosnica. I mladoženji su oči zasuzile.

"Nisi samo u sportu najveća na svetu. Najveća si svuda u životu," rekao joj je Aleksis na venčanju.

Sada žive čaroban život sa svojom devojčicom. Serena se preselila iz svoje kuće u Palm Biču na Beverli Hils. Olimpiju vode gotovo na sve turnire, dadilje nisu potrebne. Aleksis svoju suprugu podržava u svemu.

Zbog rasnih nemira u Americi svojevremeno se povukao iz upravnog odbora Redita sa željom da na njegovo mesto dođe neko ko pripada crnoj rasi.

Autor: M.M.