AKTUELNO

Rat u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od sporednih, a važnih tema iznedrio i sport. Najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" su isprva obradovale rusku javnost, ali kada se došlo do celovite istine - ispostavilo se da se sportisti iz Ruske Federacije neće baš lako vratiti međunarodnim nadmetanjima.

Naime, pojedini zapadni mediji su, samo delimično, preneli intervju koji je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Tomas Bah, dao za italijanski list "Korijere dela sera".

Poput igre "gluvih telefona", taj preneti deo se potom prenosio u još kraćem, šturom, obliku - a time se prenosio i na ne baš najtačniji način. Jer, kada se gubi kontekst nekih reči i rečenica, onda one mogu da dobiju sasvim drugi smisao. A kada je nešto bez smisla, onda se istina lako premetne u laž...

Dobar deo zapadnih medija je preneo samo sledeći deo izjave Tomasa Baha o evenutalnom povratku Rusa međunarodnim takmičenjima:

- Ne radi se nužno o povratku Rusije, već o tome da se sportisti sa ruskim pasošem koji ne podržavaju rat vrate na takmičenja... Ovaj rat i nisu započeli ruski sportisti.

Međutim, u pomenutom intervjuu za italijanski list "Korijere dela sera", Bah je zapravo rekao mnogo toga drugog.

- O Rusiji pričam već mesecima sa predsednicima i premijerima država, niko od njih ne zna da mi kaže kada i kako će se rat završiti. Onima koji me pitaju kako će se MOK postaviti prema Rusima i sledećim Olimpijskim igrama, odnosno da li će im biti dozvoljeno da se takmiče, kažem: ko sam ja da znam da vam (sada) odgovorim na to?

"Ali, da li politika MOK-a prema (predsedniku Rusije, Vladimiru) Putinu ostaje ista?", glasilo je pitanje italijanskog lista:

- Naravno. Četiri sata po početku invazije mi smo jasno osudili Rusiju i suspendovali je iz MOK-a, tražeći od međunarodnih sportskih organizacija da ne prihvate (učešća) predstavnike te zemlje i da ne organizuju svoja takmičenja u Rusiji. Svi su prihvatili naš savet. Bio je to pravi izbor, ali to ne rešava našu dilemu.

"Koju dilemu?"

- Ruski sportisti svakako nisu počeli rat. Oni koji sebe distanciraju od režima trebalo bi da mogu da se takmiče (na međunarodnim nadmetanjima), ali pod neutralnom zastavom. Naš cilj je da se pobrinemo da svi sportisti sa ruskim pasošem, koji ne podržavaju rat, učestvuju u takmičenjima opet. Ali, to nije lako.

"Zašto?"

- Zato što postoji velike razlike na političkom nivou koja se tiču naših odluka. Neke vlade su, nezavisno od drugih, odlučile da ne izdaju vize ruskim sportistima, čak i kada im je dozvoljeno da se takmiče. Drugi zabranjuju svojim takmičarima da se nadmeću sa Rusima. Na sve to, u nekim zemljama se oni (Rusi) ne osećaju prijatno, nije im garantovana bezbednost. Naša mirovna misija slabi a ruski i beloruski sportisti sada plaćaju cenu zbog toga. Ali, problem može da bude i gori.

"Kako?"

- Sport postaje sve veći i veći poligon za političke odmazde. Iranci mogu da traže da se Amerikanci ne takmiče, Palestinci odbacuju Izraelce i tako dalje. Svet je pun konflikata, pa se oni prenose i na sport. Uvek postoji neko ko se s nekim bore, ko ne želi da se neko takmiči ili traži sankcije. Sport je podeljen, mi smo podeljeni - rekao je, između ostalog, Tomas Bah u opširnom intervjuu, u kome Rusiju i njene sportiste više nije spominjao.

Autor: