AKTUELNO

Tel Aviv je arhiviran, sledi Astana koja će biti jaka gotovo kao grend slem.

Ako je neko pobednik ovog dela sezone onda su to turniri u Tel Avivu i Astani. Posebno, u Astani jer je žreb za taj turnir zaista sjajan. Odavno nismo imali jedan turnir iz serijer 500 da je toliko jak. 

U Kazahstan su doputovali gotovo svi najbolji na svetu: nema Rafaela Nadala koji je odlučio da ne igra u narednom periodu zbog toga što uskoro treba da postane otac, Kasper Rud ne igra, kao i Aleksandar Zverev koji pauzira posle operacije zgloba, kao i Britanac Kameron Nori, ali on je pozitivan na korona virus, pa pauzira celu ovu sedmicu. 

Karavan u Astani predvodi najbolji teniser sveta Karlos Alkaras, tu su i Danil Medvedev Stefanos Cicipas, Novak Đoković, Andrej Rubljov i Hubert Hurkač. 

Navijači već danima priželjkuju početak ovog turnira baš zbog jakih mečeva koji nas od starta čekaju.

Da krenemo od Novaka.

Đoković je poranio i ovog ponedeljka ujutru stigao u Astanu. Na aerodromu su ga dočekali organizatori turnira, a Nole je otišao da odmori i da danas verovatno samo na kratko trenira.

Foto: Tanjug AP/Ariel Schalit

A njegov put ka peharu u Astani kreće od Čileanca Kristijana Garina, 81. tenisera sveta kojeg smo imali prilike da vidimo na Srbija openu u aprilu ove godine. Njih dvojica su do sada snage odmerili dva puta i, očekivano, oba puta je slavio Srbin. Poslednji put su igrali na Vimbldonu prošle godine kada je Nole pobedio sa 6:2, 6:4, 6:2.

Ako se ne desi neko iznenađenje epskih razmera, Novak već sada zna protiv koga će igrati u drugoj rundi. To će biti Holanđanin Botik van de Zandshulp koji je pobedio domaćeg takmičara Beibita Žukajeva sa 6:1, 6:1.

Holanđanin je 34. na svetu i protiv Srbina nikada nije igrao.

Četvrtfinale bi moglo da nam donese reprizu finala iz Tel Aviva u kojem bi mogli da se sastanu Novak Đoković i Marin Čilić koji su ovog jutra zajedno iz Izraela doputovali u Kazahstan, dok bi polufinale molo da nam donese još jedan sudar dvojice dobrih prijatelja - Đokovića i Danila Medvedeva.  

Tek u finalu Nole bi mogao da igra protiv prvog tenisera sveta Španca Karlosa Alkarasa. 

Svi su došli odmorni od izazova koje su imali u prethodnih mesec dana - osim Noleta svi su igrali u Americi - i svi pretenduju na titulu. Kao da je grend slem. 

Od ostalih srpskih tenisera u Astani igra i Laslo Đere koji je posle dve pobede u kvalifikacijama uspeo da se domogne glavnog žreba. Ali nije imao sreće u žrebu. Baš kao i u 1. kolu US Opena i u Kazahstanu će mu na startu turnira rival biti Rus Rubljov, deveti na svetu. Đere je trenutno 76. na planeti. U Njujorku smo videli veliku borbu u pet setova, Rus je na kraju slavio, ali Đere se pokazao kao veliki borac, pa možda u Astani dođe do iznenađenja. 

Alkarsa počinje duelom sa Belgijancem Gofanom, koji je upao kao "srećni gubitnik" u glavni žreb posle odustajanja Holgera Runea, Medvedev od Alberta Ramosa-Vinjolasa, a Cicipas od Mihaila Kukuškina. 

#Astana

#Novak Đoković