AKTUELNO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković i njegova supruga Jelena obožavaju da jedu kinou, a evo kako ona utiče na zdravlje.

Osim redovnog unosa proteina i ugljenih hidrata, važno je i da kroz ishanu u organizam unosite i vlakna. A žitarice su najviše bogate njima!

A koliko je kinoa zdrava i dobra za organizam govori to da je ona neizostavni deo ishrane Novaka Đokovića i njegove supruge Jelene. Od 2010. godine kada je naš najbolji teniser sveta otkrio da ima intoleranciju na gluten, on isključivo jede samo ovu vrstu žitarice, koja ga nema, a pritom je odlična zamena za meso. Zato, vegetarijanci navalite!

Kinoa je odlična i za one koji imaju problema sa zatvorom, a zbog vlakana kojim obiluje, ona je "lek" za creva i dobro varenje. Takođe, bogata je vitaminom E, C, kalijumom, raznim mineralima, aminokiselinama i eteričnim uljima. Čaj od kinoe može da se koristi i za dezinfekciju usta i desni, a ima i smirujuće dejstvo, te je odličan za lečenje depresije i neuroze. Ukoliko vas muči kašalj ili prehlada, kinoa može da ublaži ove simptome.

Međutim, određena grupa ljudi, tačnije oni koji nisu naviknuti na unošenje veće količine vlakana, mogli bi da osete određene nuspojave, jer kinoa može da deluje kao laksativ. Pa tako, moguće su pojačane stolice, kao i nadimanje i bol u stomaku. Zato, počnite sa manjim količinama i jedite je najčešće za doručak ili ručak i izbegavajte kasno uveče. Idealna mera je zapremina jedne šolje.

Autor: