AKTUELNO

Sitna, ali dinamitna. Upravo tako, u najkraćim crtama mogla bi da se opiše Sara Ćirković, svetska i evropska šampionka u boksu. Devojka koja je obeležila 2022. godinu osvajanjem dva zlatna odličja na najeminentnijim takmičenjima do 18 godina.

Sara Ćirković je u novembru postala prvakinja planete, pošto je na SP u Španiji pobedila u kategoriji do 50 kg Sofi Roshaug iz Danske, jednoglasnom odlukom sudija 5:0. Sedam meseci pre toga bila je najbolja u Evropi, savladavši Džesiku Volman iz Nemačke na EP u Bugarskoj. Od države Srbije je kao nagradu za velike uspehe dobila 1.000.000 dinara.

Tokom 2022. godine nije izgubila borbu. Sara Ćirković je sa svojim trenerom Mirkom Ždralom bila gost redakcije Kurira.

Koliko vam znače zlatne medalje sa EP i SP?

- Osećam se ponosno, veoma ispunjeno i zadovoljno. To su do sada moji najveći uspesi u karijeri. Mogu slobodno reći da su zlatne medalje sa EP i SP nešto o čemu sam sanjala i maštala kada sam počela da se bavim boksom - počela je Sara Ćirković intervju za Kurir.

Rođeni ste u Zvorniku, a u ringu se borite za Republiku Srpsku i Srbiju. Koliko vam to znači?

- Ponosna sam što predstavljam Republiku Srpsku i Srbiju. Što sam Srbiji donela zlatnu medalju na SP i EP. Na neki način ujedinjujem Srpsku i Srbiju. Za mene je velika stvar kada čujem himnu "Bože pravde", jer znači da je osvojena zlatna medalja. Taj osećaj, to je nešto najlepše na svetu.

Otkud ljubav prema plemenitoj veštini?

- Odmalena sam volela da pratim borilačke sportove. Imala sam želju da se oprobam u boksu. Na prvom treningu mi se dopalo, tako sam odlučila da nastavim.

Koja je vaše najjače oružje u boksu?

- Moja specijalnost od udaraca je prednji direkt. Njega najčešće i najbolje radim. Opet, zadovoljna sam i kakav mi je zadnji direkt. Važno je uskladiti i rad nogu sa udarcima koje zadaješ i koje primaš. To pomaže da prođeš bez povreda u ringu, a u isto vreme da budeš atraktivna, da ostavljaš utisak na sudije svojim stilom.

Kako se osećate posle velikog uspeha, da li se nešto promenilo u vašem životu?

- Ponosna sam! Zbog svega što sam uradila. Pre svega, zbog mojih roditelja koji su podneli veliku žrtvu zarad mog uspeha. Sve ove godine su me vozili na treninge, nekada i dva puta dnevno. Obzirom da živimo u Bratuncu koji je udaljen od Zvornika 45 kilometara svakako da je to veliko odricanje. Pored toga, drago mi je zbog svih ljudi koji nas podržavaju i kojima sam ovim uspehom donela jednu radost. Naravno, sve što govorim u ime je i mog trenera jer smo mi tim.

Koji su vaši krajni ciljevi kada je boks u pitanju?

- Ovaj uspeh je samo jedan pokazatelj, da mogu ostvariti velike uspehe, ali da se ništa značajno neće promeniti u mom životu. I dalje ću posvećeno raditi i svakim danom se truditi da budem bliža svojim ciljevima, a jedan od njih je svakako medalja sa Olimpijskih igara.

Bili ste na prijemu kod predsednika države. Koliko vam to znači?

- Velika je čast predstavljati svoju otadžbinu, a kada kažem otadžbina, mislim na Srbiju i Republiku Srpsku. Da, imala sam prijem kod predsednika Aleksandra Vučića kao i kod predsednika Milorada Dodika. I uvek je čast i jedan podstrek za dalji rad, pažnja koju država kao i Bokserki savez Srbije pružaju nama takmičarima, jer vidimo da naš uspeh nije uzaludan.

U koju školu idete i šta planirate da radite u budućnosti?

- Idem u Srednju medicinsku školu u Zvorniku. Sada sam završna godina, maturant. Svoje školovanje usmeriću u sferu sporta. A, svakako je da svoju profesionalnu karijeru planiram da ostvarim u boksu i donesem Srbiji mnogo medalja, pa i onu najveću olimpijsku.

Sara je mlada i lepa devojka. Da li ste zaljubljeni i da li se momci uplaše kad saznaju da ste bokserka?

- Trenutno nisam u vezi. (smeh) Nisam zaljubljena. Mislim da se momci ne uplaše, jer to sve što znam i što sam naučila primenjujem samo u ringu, ne van njega. (smeh)

Kako uspevate da i pored borbi u ringu sačuvate lice od povreda?

- Nisam do sada imala nijedan podliv, niti masnicu. Na Evropskom i na Svetskom prvenstvu prošla sam bez ijedne povrede. Boksujem takvim stilom, da dobrim radom nogu izbegavam udarce od strane protivnika. (smeh)

Da li ste gledali film "Devojka od miliona dolara"?

- Da, gledala sam. Film jeste dobar, ali je prilično nerealan. Kraj mi se ne sviđa, nekako je tužan. Mislim da je ženski boks u tom filmu prikazan na previše brutalan način, što nije baš tako u stvarnosti.

Imate li hobije, kako provodite slobodno vreme?

- Imam veoma malo slobodnog vremena. Morala sam da se odreknem mnogih stvari da bih došla do dve zlatne medalje na EP i SP. Recimo, u poslednje dve godine nisam bila prisutna na svojoj slavi, Svetom Avramiju koji se praznuje 11. novembra. Matursku ekskurziju sam propustila ove godine kao i mnoge proslave 18. rođendana svojih drugova i drugarica - istakla je Sara Ćirković, najbolja mlada srpska bokserka.

Autor: