AKTUELNO

Izgubila je najvažniji meč!

Legendarna češka teniserka Jana Novotna preminula je u 49. godini posle duge i teške borbe sa rakom. Bivša špampionka u dublu godinama se borila sa rakom, a u nedelju je izgubila bitku sa ovom opakom bolešću.

Novotna je 1998. godine osvojila Vimbldon pobedivšu Natali Toziju u finalu i to je bio njen najveći uspeh u karijeri. U dublu je osvojila 16 Gren slem titula (četiri na Vimbldonu, tri Rolan Garosu i US Openu, dve na Australijan Openu).

Foto: Tanjug AP

Prethodno je dva puta poražena u finalu najvećeg turnira na svetu, 1993. i 1997. godine. Mnogi ljubitelji tenisa su je zavoleli zbog emotivne reakcije posle poraza od Štefi Graf u Londonu pre 24 godine, kada ju je tešila Vojvotkinja od Kenta.

Češka teniserka je bila poznata po svom servisu i volej igri, jedinstvenoj u njenoj generaciji, a tokom karijere najbolji plasman bilo joj je drugo mesto na svetu. Češka teniserka je tokom karijere osvojila 24 WTA titule, 76 trofeja u dubl konkurenciji. Sa reprezentacijom Čehoslovačke je 1988, kao i dva olimpijska srebra i dublu i jednu bronzu u singlu.

Foto: Tanjug AP

- Jana je bila inspiracija, kako na terenu, tako i van njega, svima koji su imali priliku da je upoznaju. Njena zvezda će zauvek sijati u istoriji WTA - rekao je Stiv Sajmon, izvršni direktor WTA.

U Kuću slavnih je uvrštena je 2005. godine.

Pročitajte još: ATP: Đoković 12, Krajinović 34, Troicki 55. na kraju godine

#Jana Novotna

#Smrt

#Tenis

#Češka

'